duminică, 1 octombrie 2017

Vor trai oamenii mai mult in viitor?



     
Vor trai oamenii mai mult in viitor?


   Este posibil sa fim ultima generatie care moare din cauza bolilor cardiovasculare sau a cancerului? Este posibil ca ceasul biologic sa poata fi incetinit sau chiar oprit datorita tehnologiilor de viitor? Speranta de viata creste constant insa calitatea vietii la varsta a 3 a nu este intotdeauna multumitoare. Stiinta progreseaza intr-un ritm tot mai accelerat si cercetatorii descopera tot mai multe lucruri despre genomul uman, modul in care imbatranim si genele care sunt responsabile de acest proces. Procese pe care le credeam ireversibile pot fi, cu ajutorul stiintei, indreptate in directia dorita.
      In articolul intitulat “Human Evolution, Life History Theory, and the End of Biological Reproduction” publicat in revista Current Aging Science, cercetatorul britanic Cadell Last, cercetator la Global Brain Institute, afirma ca omul trece printr-o “tranzitie evolutionara” majora, care va face ca in mai putin de patru decenii fiintele umane sa aiba o speranta de viata mai mare, sa aiba copii la varste mai inaintate si sa se bazeze mai mult pe inteligenta artificiala pentru executarea sarcinilor marunte si repetitive.
      Aceasta schimbare evolutiva va fi atat de importanta, sustine cercetatorul, incat poate fi comparata cu procesul evolutiei de la maimulte la primate si apoi la om. Cadell Last afirma ca “Deceniul al optulea sau al zecelea de viata al viitorului om va fi foarte diferit de cel al bunicilor nostrii”, oamenii ajungand in viitor sa petreaca mult mai mult timp traind in realitati virtuale, tendinta pe care o putem observa inca din zilele noastre.
      Unii evolutionisti afirma ca speranta de viata a oamenilor va ajunge la 120 sau chiar 150 de ani pana in 2050. Este posibil ca, odata cu cresterea volumului creierului, organismele sa aiba nevoie de mai multa energie si timp pentru a se putea dezvolta pe deplin si astfel sa se reproduca mai putin, asa incat, potrivit lui Last, in loc sa traiasca in ritm intens si sa moara mai tinere, persoanele vor ajunge sa traiasca mai lent si sa atinga varste din ce in ce mai inaintate. Aceste schimbari se pot deja observa. Potrivit dailymail.co varsta medie la care femeile din Marea Britanie au primul copil a crescut, fiind de 29 ani si opt luni iar in Statele Unite procentul mamelor care au nascut primul copil la o varsta de peste 35 de ani a crescut de la 1% in anii ’70 la peste 15% in anul 2012.
      Primele schimbari, crede Cadell Last, vor aparea destul de curand, in intervalul zecilor de ani. Teoretic, peste 40 de ani, prin accesul la noile tehnologii, oamenii se vor schimba foarte mult. Vor trai mai mult iar progresul tehnic si dezvoltarea neurobiologiei vor contribui foarte mult la mentinerea functiilor creierului individului, indiferent de varsta. Dezvoltarea exponentiala a multor domenii ale medicinei modern va putea duce la efectuarea de interventii de schimbare de organe, transplanturi sau alte tratamente anti-aging.
      Insa aceasta va fi doar o tendinta, intervenind desigur aspectul financiar. Vor exista persoane care isi vor permite aceste tratamente si persoane care nu vor avea aceste mijloace. O lume fara aspectul sau mercantil nu poate fi imaginata totusi decat ca o utopie in acest moment. Asadar unele persoane vor avea de suferit pentru ca trupurile lor se vor schimba radical. Acestia vor fi mai grasi datorita sedentarismului, vor avea vederea mai slaba datorita lucrului excesiv la calculator iar interactiunea lor cu alti oameni va fi foarte redusa. In shimb cu totii vom avea un creier mai mare iar telefoanele mobile vor fi inlocuite cu tehnologii ce au interfata directa la creierul nostru. Oamenii vor putea trai pana la 120 de ani insa isi vor petrece cea mai mare parte a timpului traind in realitatea virtuala.
      Potrivit acestui scenariu, oamenii viitorului vor incepe sa foloseasca implanturi bionice pentru a avea acces instant si nelimitat la informatie, corpul lor va putea lupta cu boli care sunt mortale astazi, anumite tipuri de celule ale organismului vor fi programate pentru a se repara singure in cazul unor rani sau expuneri la radiatii iar tesuturile vor elimina mai eficient toxinele acumulate in organism. Prin modificarea genetica vor fi eliminate bolile ereditare, nascandu-se astfel copii mult mai sanatosi.



  
       




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu