miercuri, 18 octombrie 2017

Suntem Pulbere de Stele

        


      Nu suntem decat pulbere…de stele. Observand compozitia chimica a mai mult de 150.000 de stele care populeza galaxia noastra, astronomii afirma ca au ajuns sa demonstreze ca corpul nostru este constituit in proportie de 97% din substante provenind din aceste corpuri celeste.
      Suntem toti facuti din pulbere de stele. Planeta noastra si toti locuitorii ei sunt de fapt alcatuiti din miliarde de atomi care provin din stelele formate cu mult timp inaintea sistemului solar, acum aproximativ 5 miliarde de ani. Dar pana in prezent nimic nu permitea demonstrarea acestei teorii de o maniera irefutabila. O echipa de astronomi afirma astazi ca a reusit sa demonstreze stiintific ca omul este pur si simlu compus din substante stelare. Pentru a ajunge la acest lucru, cercetatorii de la Sloan Digital Sky Survey, un program stiintific lansat in anul 2000 cu scopul de a clasifica obiectele celeste ale univesului nostru, au examinat nu mai putin de 165.000 de stele cu ajutorul observatorului din Apache Point (New Mexico). Cu ocazia reuniunii anuale a Uniunii Americane de Astronomie, ei au prezentat ultimele rezultate ale cercetarilor efectuate cu scopul de a incerca sa patrunda misterul aparitiei vietii in galaxia noastra.
      Uniunea a sase elemente chimice sta la originea vietii terestre. Pentru a intelege mai bine, trebuie sa stim ca fiintele vii, fie ca sunt oameni, animale sau plante, sunt toate compuse, in concentratii diferite, din sase elemente chimice: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf. Ori, masurand concentratia acestor elemente in compozitia stelelor, oamenii de stiinta au stabilit ca “corpul nostru este constituit in proportie de 97% din substante stelare”. “Este pentru prima data cand putem studia distributia acestor elemente de-a lungul galaxiei noastre pentru un numar asa de mare de stele” a subliniat Sten Hasselquist, de la universitatea din New Mexico. Pentru a duce la un bun sfarsit aceste cercetari, astronomii au utilizat un telescop optic cu un diametru de 2.5 metri dotat cu un spectrograf APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) care se afla la observatourl Apache Point.
Cu ajutorul acestor date putem afla mai multe lucruri despre aparitia vietii in galaxia noastra. - Jennifer Johnson, cercetataore la Universitatea din Ohio. Cercetarile lor releva deasemenea ca stelele care se gasesc in centrul galaxiei noastre, cum ar fi soarele, contin mai multe din elementele care au dus la aparitia vietei pe Pamant. “Gratie acestor date putem determina cand si unde viata a avut elementele necesare pentru a aparea in galaxia noastra”.”Dispunem acum de harta temporala a zonelor locuibile ale Caii Lactee”- a declarat Jennifer Hohnson. Putin cate putin misterul vietii se dezvaluie… Suntem cu totii pulbere de stele, caci toate nucleele atomilor care ne constituie au fost create in centrul stelelor moarte acum miliarde de ani..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu