vineri, 6 octombrie 2017

Invazia Zombi



“As dori mai degraba sa mor in timp ce traiesc decat sa traiesc in timp ce sunt mort” - Jimmy Buffett.
Definitie zombi: creatura fictiva care apare in cultura populara sau in carti de obicei sub forma unui mort reinviat. Povestirile cu zombi isi au originea in sistemul spiritual de credinte afro-caraibian Vodoo care afirma ca oamenii dupa moarte devin controlati de catre un vrajitor puternic, devenind astfel supusii lui.
In Haiti unii preotii cunoscuti sub numele de Bokor ar fi capabili sa captureze o parte a sufletului uman cunoscuta sub numele de micul inger pazitor, reusind astfel sa induca subiectului o stare de letargie, care-l face pe cel viu asemanator unui mort, si chiar daca ar trece ani de zile de la inmormantarea lui, ar fi in stare ca la exhumarea corpului sa il transforme intr-un sclav.
 Conform anumitor traditii, daca zombii gusta sare din indiferent oricare motiv, atunci le va reveni constiinta proprie si vor fi din nou in stare sa articuleze.
Pentru multi oameni, atat in Haiti cat si in alte zone, zombi sunt foarte reali. Ei nu sunt o gluma; sunt ceva care trebuie sa fie luat in serios. Credinta in magie si vrajitorie este foarte raspandita in Haiti si Caraibe, adesea sub forma religiei vodoo sau santeria.
Uneori zombificarea a fost facuta ca pedeapsa (semanand frica in aceia care credeau ca pot fi abuzati chiar si dupa moarte) dar adesea despre zombi s-a spus ca au fost folositi ca sclavi in fermele si pe plantatiile de trestie de zahar. In 1980, un individ bolnav mintal chiar a acuzat ca a fost tinut captiv ca lucrator zombie pentru aproape doua decade, insa nu a putut indruma investigatorii in locul unde a fost tinut captiv iar povestea sa nu a putut fi niciodata verificata.
In cultura americana si europeana insa, zombi desemneaza mai ales acei mortii vii, care s-au transformat, in urma unor pandemii de proportii, in personaje fara vointa, incapabile sa gandeasca si al caror singur scop este sa se hraneasca cu carnea sau creierul oamenilor care nu au fost inca infestati, transformandu-i si pe aceastia, la randul lor, in zombi.
Exista mai multe boli care prezinta simptome asemanatoare. La fel ca si presupusul virus care creeaza hoardele de zombi flamanzi, lumea reala are mai multe boli care pot crea simptome similare, mai putin foamea pentru creierul uman. De exemplu boala somnului apare atunci cand paraziti ataca creierul si determina victima sa aiba dificultati de vorbile si pierderea concentrarii. In cele din urma persoana afectata nu poate indeplineasca nici cele mai simple sarcini, necroza ataca anumite grupuri de celule iar pielea incepe sa se usuce si sa putrezeasca in timp ce functiile vitale cedeaza pe rand.
In anul 2011 Pentagonul a elaborat un ghid de supravietuire in cazul unei invazii zombi cu scopul de a proteja populatia civila impotriva unui scenariu de acest gen. De alfel in Statele Unite ale Americii CDC (Centrul pentru Controlul si prevenirea Bolilor) are o sectiune a site-ului dedicata pregatirii pentru apocalipsa zombi, https://www.cdc.gov/phpr/zombie/index.htm , si enumera mai multe sugestii despre cum sa se pregateasca populatia in cazul unei apocalipse zombi.
Locuitorii sunt indemnati sa pastreze un kit de urgenta in casele lor, sa stabileasca impreuna cu membrii familiei un plan de urgenta si sa planifice un traseu de evacuare. Este vorba despre o metoda de crestere a gradului de consientizare a sigurantei publice, iar CDC ne asigura ca “Daca zombi au inceput sa strabata strazile, CDC va efectua o investigatie la fel ca in cazul oricarui alt focar de boala”.
In cazul unui atac zombi Australia a fost declarata cea mai sigura tara, conform anchetei conduse de Live Science. In top 5 au mai intrat Canada, Statele Unite, Rusia si Kazahsta. Tarile au fost clasificate in functie de locatia lor globala, topografie, acces la arme, populatie si pregatire militara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu