luni, 9 octombrie 2017

Baron Samedi si Alte Zeitati Curioase

   


 Miturile si legendele religiilor lumii par a fi o revarsare binevenita a imaginatiei intr-un cadru literar destul de rigid. Zeii și zeițele, plecand din Egipt si ajungand pana în Caraibe, întruchipează multe dintre dorințele și tabuurile noastre cele mai adânci. Indiferent dacă este vorba de extaz sexual, incest sau canibalism, suntem lăsați să privim cu un sentiment de fascinație ascuns  la viețile excentrice și ciudate ale acestor zeități
      Ceea ce urmează sunt opt dintre cele mai ciudate zei și zeițe. Ele provin din religii diferite ale lumii, trecute și prezente si  sunt o reamintire a faptului ca absurditatea si credinta religioasa merg prea adeseori  mana in mana. 

      1.Loki 
      Origine: Scandinavia
 Loki este un zeu nordic rauvoitor care are capacitatea de a se transforma în oameni și animale pentru a-și realiza planurile  malefice. Cel mai ciudat moment al lui Loki a avut loc atunci cand a facut un pariu cu un urias care fusese angajat pentru a construi un zid de protectie pentru zei. Uriașului i s ar fi oferit zeița Freya dacă ar fi putut termina zidul la timp. In mod neasteptat, uriașul a folosit un armăsar care a remorcat cărămizile fiind pe cale sa termine zidul mult mai repede decât se așteptau zeii.
Confruntat cu pierderea pariului și uciderea de către semenii săi, Loki s-a transformat într-o iapa și a înrobit armasarul uriașului. Acțiunea "iubirii" care a urmat a condus la nașterea de catre Loki a unui păianjen cu opt picioare (nu se stie din ce motiv). Cu armasarul prins in mrejele iubirii de  Loki, gigantul nu a mai terminat zidul la timp, a pierdut pariul și a fost ucis de Thor

      2.Chinnamasta
      Origine: India de nord, Nepal. Aceasta zeita budista a sacrificiului de sine si-a taiat propriul cap si s-a delectat urmarind cum trei suvoaie de sange izbucneau din gatul sau retezat. Ca si cum n-ar putea fi inca si mai ciudat –  insusi capul sau retezat si doua dintre slugile sale beau din sangele tasnind. Chinnamasta chiar inseamna “cea  a carei cap este retezat” si pe seama acestui subiect au aparut de-a lungul vremii  mai multe mituri. Unul din ele afirma ca Chinnamasta si slugile ei s-au imbaiat pentru prea mult timp, acest lucru ducandu-i la o foame nemaipomenita. Ca o zeita miloasa, ea le-a potolit foamea decapitandu-se singura si permitandu-le slugilor sa bea din sangele ei.

      3.Pan
      Origine: Grecia Antica. Pan are picioare si coarne de capra si este una dintre cele mai vechi zeitati grecesti. Este zeul pastorilor, turmelor, vanatorii, padurii si a muzicii pastorale. De asemenea intruchipeaza un simbol al fertilitatii cu un apetit sexual de invidiat, una din legende sustinand ca Pan este urmasul uniunii intre sotia lui Odysseu si a nu mai putin de 108 petitori. Este sufficient sa spunem ca Pan incerca sa copuleze cu orice se misca: zeite, nimfe, femei, barbatif si chiar animale.

      4.Inanna(Ishtar)
      Origine: Mesopotamia (Irac). Inanna este zeita sumeriana a sexului, razboiului si fertilitatii. Ulterior a devenit cunoscuta sub numele de Ishtar si este asociata cu planeta Venus si cu regale animalelor- leul. Ea este cunoscuta pentru capricioasele si prolificele sale dorinte sexuale. Un mit spune ca intr-o zi ea a fost violata de un umil  gradinar in timp ce statea sub un plop. Intr-un acces de furie ea a transformat raurile in sange, a acoperit pamantul cu furturi si i-a chinuit pe oameni cu boli. In cele din urma l-a gasit pe atacatorul ei si l-a ucis. Inanna are de asemenea tendinta de a-si sacrifica iubitii. In Epopeea lui Ghilgames ea incerarca sa-l seduca pe insusi regale Ghilgames insa acesta refuza.

      5.Cronos
      Origine: Grecia antica. Cronos era liderul Titanilor, o pleiada de zei greci care au trait inaintea lui Zeus. Uranus si Gaia erau parintii tuturor Titanilor, si Cronos era de asemenea fiul lor gelos. Cand Uranus a ascuns cativa din copiii Gaiei intr-un abis adanc numit Tartarus, Gaia le-a cerut copiilor sai ramasi sa-l castreze pe Uranus. Psihoticul Cronos a ales sa indeplineasca aceasta sarcina. El a retezat si a aruncat in mare organele genitale ale tatalui sau. Dupa ce a eliberat copiii Gaiei (inclusiv pe Cyclopi), Cronos a decis sa-I inchida din nou, sa uzurpe tronul lui Uranus si sa se marite cu propria lui sora  Rhea. Gaia i-a prezis apoi ca unul dintre copiii sai ii va lua tronul. Ca un paranoic Cronos decide sa-si manance proprii copii imediat ce se nasc pentru a preveni acest lucru.

      6.Sheela Na Gigs.
      Origine: Irlanda si Marea Britanie. Numele se refera la un numar de figurine din piatra gasite in Irlanda si Marea Britanie descriind o babornita cu o vulva expusa si exagerata. Miturile populare sustin ca era o pacatoasa zeita pagana care incerca sa seduca barbatii aratandu-le partile sale intime. Cei mai multi o respingeau, insa pentru cei care o acceptau Sheela se transforma intr-o frumoasa femeie. Sheela Na Gigs este de asemenea cunoscuta ca o zeita a fertilitatii si figure ale ei erau folosite la nunti si botezuri. Alta teorie o leaga de practica pagana a anasyrma-ei , in care femeile isi ridicau fustele, aratandu-si partile intime, incercand sa sperie astfel spiritele rele. Acest lucru ar sugera ca Sheela era un protector impotriva raului.

      7.Isis
      Origine: Egiptul antic. Zeita egipteana a naturii, maternitatii si a magiei s-a maritat cu fratele ei, Osiris, care era conducatorul lumii subpamantene. Osiris s-a luptat cu celalat frate al lor, Set, a fost invins si omorat si apoti dezmembrat in 14 bucati aruncate de-a lungul Egiptului. Indurerata Isis a cautat in tot Egiptul bucatile ramase din fratele ei insa ramanea o singura bucata pe care nu o putea gasi. Aparent partile barbatesti ale lui Osiris fusesera inghitite de un peste. Neimpacata Isis foloseste magia pentru a reconstrui corpul defunctului sau frate iar organele sexuale i le inlocuieste cu un falus de aur. Apoi ii daruieste acestuia o viata temporara si are raporturi sexuale cu corpul lui reconstruit. Insa Osiris moare din nou si in urma raporturilor zeita necrofila ramane insarcinata cu fiul lor Horus.

      8.Baronul Sambata
      Origine: Haiti. Baronul Sambata (Baron Samedi) este un zeu vodoo al mortii desi este asociat adesea cu obscenitatea, haosul sau intoxicarea. Poate cel mai ciudat lucru la acest zeu este infatisarea sa. Arata ca un schelet reanimat care poarta ochelari de soare, palarie si un tuxedo (costum). Narile ii sunt astupate cu vata, semanand si mai mult cu un corp pregatit pentru imbalsamare. Sarcina Baronului Samedi este de a intampina oamenii dupa ce mor si de a-i conduce in lumea subpamanteana. In plus el le pregateste mormintele celor decedati si se asigura ca putrezesc in pamant si nu se intorc inapoi sub forma de zombi. In timpul liber acest zeu adora sa bea rom, sa fumeze, sa urmareasca femei si sa injure ca la usa cortului. Totusi el este considerat un vindecator si protector impotriva mortii ca si singurul care poate decide cand o persoana poate trece in lumea cealalta.
      Imaginatia predecesorilor nostri folosita in crearea acestor mituri si legende ne-a permis sa ne bucuram de o latura a naturii umana adesea oprimata de invataturile multor religii ale lumii. Desi aceasta lista cuprinde cativa zei si zeite putin diferiti de restul zeitatilor, cu siguranta lista este mult mai larga si poate cuprinde mult mai multe personaje bizare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu