luni, 16 octombrie 2017

Mituri si Legende Urbane


 

     Nostime, inspaimantatoare sau cu iz istoric…Legendele urabane fac parte din memoria noastra colectiva. Ca sunt zvonuri, povesti, fabule sau anecdote, acestea nu inceteaza sa ne fascineze. Iata trei din cele mai populare legende urbane:

       Legenda doamnei albe. Istoria fantomei auto-stopiste este una dintre cele mai vechi legende urbane. Exista chiar mai multe versiuni. Originea sa urca pana in Evul mediu. In secolul 14, rolul sau era cel al unui mesager care aparea pentru a anunta ca cineva urma sa moara in decurs de trei zile. Astazi doamna alba apare pe sosele, in intersectii sau pe poduri pentru a-i preveni de pericol pe automobilisti. Ea apare sub forma unei fantome imbracate intr-o rochie alba chiar inainte de un accident. Dupa alte surse aceasta fantoma este cea a unei tinere mirese, imbracata in rochie de nunta, a carui viitor sot ar fi decedat in timpul unui accident. De atunci, dama alba, nebuna de disperare si de ura ar bantui locurile accidentelor si ar lua cu ea pe nefericitii care s-ar apropia prea mult de ea. Numerosi martori evoca totusi un spirit mai degraba simpatic dar pragmaticii afirma ca doamna alba nu este alteva decat o halucinatie datorata farurilor….

      Aokigahara: padurea sinucigasilor. Aokigahara este o padure blestemata situata pe versantul de nord-est a muntelui Fuji, in Japonia. Ea mai este cunoscuta si sub numele de “Jukai”, adica mama arborilor. Avand o vechime de  aproape 1200 de ani, aceasta padure  este teatrul a numeroase morti misterioase, suicide sau dispartii inca din anii 1950. Dupa legendele nipone, ea ar fi bantuita de spirite chinuite care ii fac pe calatorii imprudenti sa se rataceasca. Este unul din locurile unde numarul de morti este foarte ridicat, in fiecare an aici avand loc in jur de 300 de decese- calatori rataciti sau sinucigasi. Detinand o suprafata de 3500 hectare, Aokigahara este o padure foarte intunecata cu o atmosfera grea si apasatoare. Lumina soarelui patrunde aici cu dificultate datorita vegetatiei foarte dese. Potrivit legendei, cei care se ratacesc in aceasta mare vegetala nu mai revin niciodata. Chiar si astazi multi turisti pierd cararea si nu se intampla rar sa fie gasite mai tarziu scheletele sau corpurile lor in descompunere. Alt fenomen straniu este ca nici o busola sau gps nu functioneaza correct  la Aokigahara, complicand astfel sarcina aventurierilor. Autoritatile au instalat, de altfel, panouri de avertizare cu mesaje foarte clare: “Viata dumneavoastra este pretioasa, ganditi-va la cei pe care ii iubiti”, “ Va rugam contactati serviciul de urgenta inainte de a decide sa muriti”, “ Va rugam reconsiderati gestul dumneavoastra” sau chiar “ Este interzis sa parasiti cararile marcate, chiar si pentru o scurta distanta”.


      Fata care plange. La ora 7.30 pm, in noiembrie 1987, o persoana neatenta a scapat un chibrit aprins pe o scara rulanta a statiei de metrou King’s Cross din Londra. Focul rezultat a mistuit chiar si casa de bilete, omorand 31 de oameni si blocand alte sute sub pamant. Astazi, aceste teribile amintiri ale focului inca persista sub forma unei fete care plange. O tanara femeie cu par castaniu, lung, imbracata in jeansi si cu un t-shirt a fost zarita in jurul statiei, parand nemaipomenit de indurerata. Pasagerii au raportat ca au incercat sa o consoleze, dar doar pentru a o vedea disparand brusc in multime sau pentru a-si simti bratul trecand chiar prin ea. In mod si mai infiorator, unii oamenii au raportat ca i-au auzit plansetele cand platformele erau goale iar altii ca au simtit miros de fum iesind de dedesubtul scarilor rulante. Desi nimeni nu a putut sa o priveasca mai atent, se crede ca este una din victimele incendiului, spiritul ei ramanand in urma ca sa astepte pentru totdeauna pe platforma pe care a murit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu