joi, 26 octombrie 2017

Personalitati Multiple. Cazul Billy Milligan.


      
      Billy Milligan este cunoscut pentru sindromul personalitatii multiple (tulburare disociativa de identitate). Nascut in 1955 in Statele Unite, el este arestat in 1975 pentru mai multe crime si violuri. Procesul sau istoric a fost supra-mediatizat in acea epoca.
      Billy Milligan este o figura legendara, nu numai in analele psihologiei, dar si in constiinta multor cititori fascinati de istoria sa. Billy a fost acuzat de mai multe crime in timpul sederii sale la Universitatea din Ohio, cand s-a admis ca nu “Billy” a comis acele crime - ci una din cele 24 de personalitati ale sale. A fost declarat nevinovat din cauza iresponsabilitatii. In 1991, diferitele personalitati ale lui Billy au fusionat intr-una singura si unica, si el a fost declarat clinic vindecat.
      Conform biografiei sale, scindarea personalitatilor sale s-ar fi produs la varsta de 8-9 ani. Copilul era in mod constant umilit si lovit de catre tatal sau vitreg, care in plus il si viola. In exact aceea perioada personalitatea de baza a lui Billy s-a scindat in multe altele.
      Proscesul sau este particular prin faptul ca Billy a fost prima persoana care a pledat nevinovat din cauza personalitatilor multiple. Ne putem imagina usor, ura pe care a suscitat-o aceasta decizie, in sanul unei Americi a anilor ‘80, atunci cand maladiile mentale erau inca putin cunoscute. “Este mult prea usor! s-au indignat unii. Veti elibera un violator doar pentru ca a zis ca nu este el! au explodat altii”.
      De fapt, atrasi de media si de politicienii care au instrumentat cazul lui Billy, oamenilor le-a fost greu sa creada versiunea violatorului Milligan. Trebuie sa admitem ca acest caz a semanat cu o istorie nebuneasca: violatorul dovedit afirma ca nu a fost el cel care era prezent cu femeile in campus, ci o lesbiana indragostita. Totusi, trebuie sa tinem bine cont de ceea ce reprezinta sindromul personalitatilor multiple pentru bolnav. Deja, cum chiar Billy remarca, el nu prezinta mai multe personalitati ci mai multe “persoane” distincte. Trebuie sa intelegem ca atunci cand o persoana preia controlul corpului, ea dispune de propria sa personalitate, bineinteles, dar si de propriile ei amintiri exclusive. Astfel, ea nu-si aduce aminte decat de ceea ce i se intampla ei, exclusiv. Cand stim ca personalitatile se pot schimba de nenumarate ori, in mod spontan, de-a lungul zilei, intelgem ca acest lucru poate fi dificil de controlat. “Cum am ajuns aici? Cine sunt acesti oameni care se comporta ca si cum ne-am cunoaste?”
      Aceasta a produs situatii stranii in care una din personalitatile lui Milligan flirteaza cu o femeie pe care o descopera la el acasa, presupunand ca este prietena unui membru al “familiei” sale. Caci Billy este constient de starea sa. Cea mai logica dintre personalitatile sale, Arthur, a dedus acest lucru din observatiile sale si ajunge pas cu pas sa puna in relatie ansamblul personalitatilor sale. In timpul perioadelor cand mintea lui Billy est mai clara, personalitatile pot chiar discuta intre ele. Acest lucru poate parea dificil de conceput, dar, dupa cum explica Arthur care trebuie sa faca dovada de pedagogie fata de copiii familiei sale, aceasta se intampla ca si cum toata lumea s-ar gasi intr-o camera intunecata cu un mare proiector in centru, si ca cel care ar fi sub proiector ar “prinde constiinta” pentru exterior.
      Avem deci nu mai putin de 24 persoane diferite care isi disputa intaietatea sub proiector in capul lui Billy Milligan. Si creierul sau este foarte performant pentru ca, in afara de administrarea amintirilor acestei frumoase lumi, mai multe personalitati au aptitudini cu adevarat extraordinare. Arthur de exemplu, a invatat medicina singur si stie sa vorbeasca mai multe limbi. Ragen a invatat sa utilizeze toate felurile de arme de foc si poate sa-si controleze secretia de adrenalina pentru a se apara eficace. Tommy est maestru in arta evaziunii. Adaugati la asta faptul ca un mare numar din personalitatile sale au un talent real in pictura, fiecare cu specializarea sa, bineinteles.
      Totusi, ceea ce pare frumos pe hartie are si dezavantaje. Billy nu controleaza neaparat schimbarile personalitatilor sale. Si asta este problematic, cand anumite personalitati ii atrag sistematic necazuri. Unele au tendinte criminale sau sunt pur si simplu distructive. De asemenea, cu cat dispune de un esantion de competente utile mai variat, cu atat sufera mai mult de defectele personalitatilor care preiau controlul. Ragen de exemplu este daltonist, Christen este dislexic, Shawn este surd, Danny nu suporta prezenta oamenilor si tot asa…Si asta fara se tinem cont de limitele fizice ale copiilor. De exemplu, el nu poate ajunge la un dulap situat sus ,cand un copil este la comanda, sau cand este  obligat sa-si abandoneze rucsacul devenit prea greu, chiar in mijolcul strazii cu toate ca nu avea nici o problema sa-l care un moment inainte ca si adult…In fine, pentru a termina, voi cita cateva pasaje care m-au marcat, extrase din biografia lui Billy Milligan. La un moment dat, Billy explica avantajele de a avea mai multe personalitati, printre care si copii: “Asta-mi permite sa am o privire noua asupra lumii. O privire complet diferita care-mi permite sa vad lucruri pe care un altul nu le-ar fi vazut”
      Billy face mai ales referinta la copiii familiei a caror privire este cea mai diferita de aceea a unui adult. Intr-un alt moment, in timpul tratamentului sau de incercare de fuzionare a ansamblului personalitatilor sale, el declara: “Mi s-a spus ca uniunea tuturor partilor mele ar fi mai puternica decat suma personalitatilor individuale. Dar in cazul meu asta nu e adevarat, uniunea personalitatilor mele este mai putin puternica.” Billy se plange aici ca se simte diminuat in timpul fuziunii, ca talentele sale sunt tocite si ca nu mai dispune de timp pentru a munci la toate.
      Iata cele 10 personalitati cunoscute de psihiatri, avocati, politie si media la data procesului:
1.William Stanley Milligan(Billy),26 ans. Este personalitatea originala, personalitatea de baza,”Billy ne-fuzionat,Billy disociat”. Si-a abandonat studiile in timpul liceului. Un metru optzeci, optzeci de kilograme. Ochi albastri, par brun.
2.Arthur, 22 ani. Englezul. Rational, lipsit de emotii, se exprima cu un puternic accent britanic. Autodidact in domeniul fizicii si chimiei, studiaza tratate de medicina. Scrie si citeste curent in araba. Foarte conservator, partizan declarat al capitalismului si ateu militant. A fost primul care a descoperit existenta tuturor “celorlalti”. In situatii care nu prezinta pericol este personalitatea dominanta si decide cand sa acorde constiinta unui membru al “familiei”. Poarta ochelari.
3.Ragen Vadascovinich, 23 ani. Paznicul furiei. Numele sau vine de altfel din englezescul “rage-again”(furie din nou). De origine iugoslava, se exprima cu un accent slav pronuntat, citeste, scrie si vorbeste sarbo-croata. Specialist in arme de foc, munitii, si karate. Demonstreaza o forta extraordinara pe care o supune propriei secretii de adrenalina. Comunist si ateu. Este protectorul familiei, ca si al femeilor si copiilor in general. Este el cel care ia controlul constiintei in situatii periculoase. A cunscut criminali si drogati, si s-a recunoscut vinovat de diverse crime si violente. Cantareste 85 kilograme, bratele sale sunt enorme. Paros, poarta o lunga mustata. Nu distinge culorile si deseneaza deci in alb si negru.
4.Allen, 18 ani. Este masluitorul, escrocul. Descurcaret si abil manipulator, este cel mai adesea insarcinat de relatiile cu strainii. Agnostic, el intelege sa “profite la maxim de trecerea sa pe aceasta lume. Canta la tobe si picteaza portrete. Este singurul fumator din toata “familia”. Foarte intim cu mama lui Billy. Aceeasi talie cu Billy dar greutate mai mica. Poarta o carare pe dreapta si este singurul dreptaci al familiei.
5.Tommy, 16 ani. As al evaziunii. In general confundat cu Allen, dar agresiv si antisocial. Canta la saxofon, specialist in electronica, pictor peisagist. Par saten deschis, ochi de chihlimbar.
6.Danny, 14 ani. Temator. Ii este frica de altii in general, de barbati in special. A fost intr-o zi silit sa-si sape propria groapa, inainte sa fie ingropat de viu. In consecinta nu picteaza decat naturi moarte. Par blond pana la umeri, mic si slab.
7.David, 8 ani.Paznicul durerii, cel care simte pentru ceilalti. Ia asupra lui ranile si durerile tuturor celorlalte personalitati. Hipersensibil, foarte fin, dar incapabil de a-si mentine mult timp atentia. Confuz si framantat in majoritatea timpului. Par roscat, ochi albastri, micut si plapand.
8.Christine, 3 ani. Micuta de la colt, astfel numita pentru ca la gradinita este trimisa constant la colt. Este o mica inteligenta englezoaica care stie sa citeasca si sa scrie dar sufera de dislexie. Iubeste sa deseneze si sa coloreze flori si fluturi. Par blond pana la umeri, ochi albastri.
9.Christopher, 13 ani. Frate al Christinei. Accent britanic foarte marcant. Supus dar derutat. Canta la armonica. Par brun-blond, seamana cu cel al Christinei dar mai scurt.
10.Adalana, 19 ani. Lesbiana. Timida, solitara si introvertita. Scrie poezii. Face bucataria si menajul pentru ceilalti. Par lung negru si drept, sufera de nistagmus, ceilalti spun despre ea ca “are ochi care danseaza”

Un comentariu:

  1. MĂRTURIE: PACT CU DIAVOLUL
    Alo. Te-am contactat în urma cercetărilor tale cu privire la Pactul meu
    forum unde sunt administratorul împărtășesc experiența mea cu tine. Am
    a făcut Pactul acum 12 ani datorită templului spiritual care m-a ajutat
    fă. De când am făcut-o, Sunt fericit cu soția mea și cu mine
    copil.
    Mănânc ce vreau și beau ce vreau. Călătoresc peste tot sau am
    vrei în lume. Nu mai trebuie să lucrez pentru a câștiga bani.
    bani. pentru că companiile mele produc deja destui bani pentru mine. dacă tu
    de asemenea, doriți să faceți ca mine contactați templul spiritual în acest sens
    adresa: espiritualtemplo@gmail.com

    RăspundețiȘtergere