miercuri, 11 octombrie 2017

Fascinatia Mortii

 


   Draga prietene,
      Cand vei citi acest articol, probabil eu nu voi mai fi in viata. Te rog nu te ingrijora. Nu sunt bolnav sau trist. Dar as putea muri in orice minut, ca oricare dintre noi. Adica si tu poti muri curand, in orice minut. Oh, imi pare rau, am fost nepoliticos? Daca eviti asiduu sa te gandesti la sfarsit pentru ca-ti e teama de moarte, ai putea rata o oportunitate. Pana la urma moartea este ceea ce da vietii latura ei delicioasa. Daca viata nu s-ar sfarsi niciodata ar fi probabil ca in orice film sf sau cu vampiri. Daca traiesti prea mult, dupa un timp te plictisesti. Viata nu mai are nici un inteles pentru ca devine un lucru comun. Cand avem un lucru bun la discretie valoarea lui scade. Acest principiu se aplica oricarui bun (marfa) si mai ales unuia atat de pretios ca viata. Este intotdeauna provizoriu - chiar si atunci cand esti tanar si sanatos si totul iti merge bine - cineva sau ceva poate opri asta. Totusi teama constanta de moarte este ceea ce face si cea mai obisnuita viata - extraordinara. Insa daca acceptam moartea mai degraba decat sa ne temem de ea, vom gasi mai multa placere in viata.
      Este o idee care poate fi inconfortabila, in functie de religia sau cultura dumneavoastra. Pe de o parte americanii, de exemplu, sunt in mod particular inclinati sa se distraga spectrului cvasi-prezent al mortii in timp ce cultivarea constiintei mortii este o practica comuna in budismul din Bhutan. Secretul ascuns al fericirii cetatenilor acestui regat sta in faptul ca acestia constientizeaza moartea in fiecare zi - este un fapt cotidian exprimat in limba, iconografie, ritualuri de dimineata, si instruire culturala in a se gandi la moarte constient, de cinci ori pe zi. Vesticii care au calatorit in Buthan recomanda cu caldura practica, spunand ca I-a eliberat de frica de moarte. “Am realizat ca gandindu-ma la moarte nu ma mai deprim. Ma face sa traiesc momentul si sa vad lucrurile asa cum nu le-as putea vedea in mod obisnuit”, scrie un martor al acestor practici din Buthan.”Gandeste-te la lucrul de nagandit, la ceea ce te sperie, de cateva ori pe zi”.
     Totusi daca ne gandim la moarte tot timpul, devine, s-o recunoastem, paralizant. Filozoful Alan Watts indica faptul ca a uita de moarte este la fel de important ca si a-ti aduce aminte de ea. Daca-ti petreci tot timpul gandindu-te ca nu vei mai fi in peisaj la un moment dat ai putea sa-ti pierzi motivatia de a face ceea ce e de facut in viata. Dar asa cum uneori ai nevoie sa dormi pentru a-ti face viata constienta mai productiva, Watts spune, ca ar trebui sa te gandesti la moarte pentru a-ti pretui viata mai mult. A evita acest lucru este prostesc deoarece a-ti contempla moartea este profund inaltator. Te ajuta sa-ti schimbi perspectiva: in cele din urma vei muri, si ocupandu-te de acest lucru vei intelege de ce este un lucru atat de important ca existi, pana la urma. Si pentru a va amuza un pic si a incerca strategiile descrise anterior iata si cateva lucruri mai ciudate despre moarte:

- Oamenii stangaci traiesc in medie cu trei ani mai putin decat cei dreptaci.
- Mai mult de 7000 persoane mor anual in lume datorita scrisului necitet al doctorilor
- Comunitatea Zoroastra Parsi din India isi ofera mai degraba mortii vulturilor decat sa-I ingroape sau sa-I incinereze.
- Cel putin unul din 25 de condamnati la moarte in US este nevinovat.
- Daca se intampla sa mori la Amsterdam fara familie sau prieteni care sa asiste la ceremoniile tale funerare, un poet va scrie un poem pentru tine si ti-l va recita la inmormantare.
- Este mai probabil, statistc, sa mori daca iti cade in cap o nuca de cocos decat atacat de un rechin
- In Londra este inca ilegal sa mori in Camera Comunelor
- Creatorul cutiei de Pringles a dispus ca cenusa sa sa fie depozitata intr-o astfel de cutie dupa ce va muri.
- In UK exista un serviciu numit “Inchirieza un indoliat” cu scopul de a-ti aduce la inmormantare prieteni fictivi
- Meduza Turritopsis Dohrnii est in mod oficial cunoscuta ca prima creatura nemuritoare din lume. Traieste pentru totdeauna si se poate intalni in apele Japoniei.

Un comentariu:

  1. MĂRTURIE: PACT CU DIAVOLUL
    Alo. Te-am contactat în urma cercetărilor tale cu privire la Pactul meu
    forum unde sunt administratorul împărtășesc experiența mea cu tine. Am
    a făcut Pactul acum 12 ani datorită templului spiritual care m-a ajutat
    fă. De când am făcut-o, Sunt fericit cu soția mea și cu mine
    copil.
    Mănânc ce vreau și beau ce vreau. Călătoresc peste tot sau am
    vrei în lume. Nu mai trebuie să lucrez pentru a câștiga bani.
    bani. pentru că companiile mele produc deja destui bani pentru mine. dacă tu
    de asemenea, doriți să faceți ca mine contactați templul spiritual în acest sens
    adresa: espiritualtemplo@gmail.com

    RăspundețiȘtergere