luni, 9 octombrie 2017

Halucinatiile

    

  Daca sunteti ca cei mai multi dintre oameni, probabil credeti ca halucinatiile au de-a face cu faptul de-a vedea lucruri acolo unde acestea nu prea sunt. Dar este mult mai mult decat atat. Poate insemna sa atingi sau chiar sa mirosi ceva ce nu exista.
      Ar fi dificil sa fie descrisa o halucinatie “tipica”, deoarece aceste experiente variaza considerabil ca lungime a timpului, calitate, si simturi afectate. Unele halucinatii dureaza doar cateva secunde; unele persoana diagnosticate cu sindromul Charles Bonnet (CBS) au raportat halucinatii vizuale avand ca durata chiar si cateva zile intregi, in timp ce persoane care iau anumite droguri  au experimentat halucinatii implicand culori, sunete si mirosuri ce au durat ore. Albert Horrman, chimistul elvetian care a sintetizat pentru prima data Lysergic Acid Diethylamide (LSD) a experimentat noua ore de halucinatii dupa ce a inghitit o mica cantitate din acest drog in anul 1943. In 1896, neurologistul American S.Weir Mitchell a pulbicat un studiu despre cele sase ore de halucinatii care au urmat inghitirii experimentale de peyote (mic cactus care creste in desert)
      Exista multe cause ale halucinatiilor. Poate fi vorba despre o boala psihica numita schizofrenie, despre o problema a sistemului nervos, cum este in cazul bolii Parkinson sau chiar ca efect al privarii de somn. Subiectii unui studiu care a urmarit privarea de somn experimentala au inceput de obicei sa halucineze dupa 72-96 de ore fara somn. Se crede ca aceste halucinatii sunt rezultatul proastei functionari a celulelor nervoase din cortexul prefrontal al creierului. Aceasta aria a creierului este asociata cu judecata, contolul impusurilor, atentie si asicierea vizuala si este odihnita in timpul stadiilor timpurii ale somnului. Cand o persoana este privata de somn, celulele nervoase in cortexul prefrontal trebuie sa munceasca mai mult decat de obicei fara oportunitatea de a se recupera. Halucinatiile se dezvolta astfel, incepand cu a treia zi de nesomn, in perioadele de microsomn – mici perioade de somn usor care dureaza de la una la zece secunde.
     Daca dumneavoastra sau cineva apropiat are halucinatii, aveti nevoie sa vedeti un doctor. Puteti primi tratament care ajuta la controlul acestora, dar depinde foarte mult de cauza din spatele problemei.
      Cum se poate halucina:
      Auzi voci. Doctorul poate numi asta halucinatie auditiva. Poti simti ca sunetele vin din interiorul sau exteriorul mintii. Poti auzi vocile vorbind una cu cealalta sau le poti simti spunandu-ti sa faci un anumit lucru.
      Vezi lucruri. Acest fapt mai este cunoscut si sub numele de halucinatie vizuala. De exemplu poti vedea insecte care sa catara pe mana dumneavoastra sau fata unui cunoscut. Uneori aceste halucinatii arata ca niste raze de lumina. Un tip rar de atac denumit occipital poate cauza perceperea de forme sau puncte colorate luminoase.
      Mirosi lucruri. Termenul tehnic pentru acest lucru este halucinatie olfactiva. Poti crede ca mirosul vine de undeva din apropierea ta, sau ca vine chiar din propriul tau trup.
      Gusti lucruri. Aceste se numesc halucinatii gustative. Poti simti ca alimentul pe care il mananci sau bautura pe care o bei are un gust ciudat.
          Simti lucruri. Doctorii numesc asta halucinatie tactile. S-ar putea sa ti se para ca esti gadilat chiar si atunci cand nimeni nu este in jurul tau, sau ca simti cum insecte se tarasc sub sau pe pielea ta. Poti simti o rafala de aer cald ce te loveste in fata, care nu este reala.
      Schizofrenia. Mai mult de 70% din persoanele cu aceasta boala au halucinatii vizuale, si 60%-90% aud voci. Dar sunt si persoane care miros si gusta lucruri care nu exista.
      Boala Parkinson. Pana la jumatate din persoanele care au aceasta boala  vad cateodata  lucruri care nu exista.
      Boala Alzheimer si alte forme de dementa. Cauzeaza schimbari la nivelul creierului care pot  duce la halucinatii. Este cu atat mai posibil ca acest lucru sa se intample cu cat  boala este intr-un stadiu mai avansat.
      Migrenele. Aproximativ o treime din oamenii cu acest tip de durere de cap vad deasemenea o “aura”, un tip de halucinatie vizuala. Poate arata ca o semiluna multicolora de lumina.
      Tumorile de creier. In functie de locul unde se manifesta la nivelul creierului acestea pot cauza diferite tipuri de halucinatii. Daca se afla intr-o arie care are legatura cu vederea, persoanele afectate pot vedea lucruri care nu sunt reale. De asemena pot avea halucinatii cu puncte si forme de lumina. Tumorile din alte parti ale creierului pot cauza halucinatii de miros si gust.
      Sindromul Charles Bonnet. Aceasta conditie face ca oamenii cu probleme de vedere ca degenarare maculara, glaucom sau cataracta sa vada lucruri. La inceput acestia nu realizeaza ca este vorba de o halucinatie, dar, in cele din urma, isi dau seama ca ceea ce vad nu este real.

      Si ca un fapt divers – se  pare ca fantoma vibratiei telefonului a devenit o halucinatie incredibil de comuna in epoca actuala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu