duminică, 15 octombrie 2017

Ucigasii in Serie



      De unde vine aceasta pofta de a ucide si  de ce este ea atat de puternica? Daca am resimti si noi aceasta pofta am fi capabili sa-I rezistam? Este ceva biologic, genetic, hormonal sau este rodul conditionarii mediului social? Ucigasii in serie isi pot controla instinctele? Este posibil sa resimtim toti, mai mult sau mai putin, sentimente de furie, de frustrare sexuala, insa noi reusim sa ascundem aceste lucruri in interiorul nostru. Insa ucigasii psihopati depasesc aceste blocaje interne, indiferent ca este vorba de morala sau alti factori sociali, devenind sclavii propriului apetit brutal si neavand nici un fel de bariera care sa opreasa monstrii din mintea lor.
      Dar sa vedem mai intai cum poate fi carecterizat un criminal in serie. Potrivit mai multor definitii acesta ar trebui sa aiba in comun mai multe trasaturi printre care:
·        Un minim de trei sau patru victime, existand o perioada de calm dupa fiecare omor.
·        Criminalul este in general strain victimei iar aceasta pare aleasa la intamplare, insa aici pot exista si exceptii.
·        Crimele reflecta foare adesea nevoia criminalului de a domina victima.
·        Omorul este  rar infaptuit pentru profit, mobilul fiind psihologic si nu material. Cu toate acestea mobilul principal a numeroase femei omorate in serie sunt banii. Anumiti ucigasi omoara atat pentru dorinta de putere cat si pentru profit.
·        Atacatorul alege adesea victime vulnerabile (femei singure, copii, prostituate, persoane in varsta, fugitivi, etc)
·        Victima poate avea o valoare simbolica pentru atacator si maniera in care acesta o ucide poate revela aceast lucru.
·        In mod statistic ucigasul in serie clasic este un om alb, provenind dintr-o familie din clasa medie si care are intre 20 si 40 de ani.(Aceasta este o simpla statistica din Sua , unde 80% din populatie este alba, deci majoritatea ucigasilor in serie sunt albi. In Africa de Sud 80% din populatie este neagra, deci majoritatea ucigasilor in serie sunt negri.
·        Multi dintre ei au fost abuzati fizic sau psihic de catre parintii lor sau au asistat in copilarie la evenimente violente. Unii au fost adoptati Multi viitori criminali in serie iscau incendii, omorau animale sau urinau in pat in copilarie.(acest comportament fiind cunoscut  ca “triada simptomelor”). Unii sunt foarte inteligenti si ar fi putut avea o frumoasa cariera profesionala. Sunt adesea fascinati de politie si de autoritate in general, de altfel multi se deghizeaza in politist pentru a se apropia de victime
      Asasinii in serie aleg victime mai slabe decat ei. Ei vor victime pe care le pot cu usurinta stapani, pentru a nu le sabota fantasma de ucigas atotputernic care isi domina victima. Adesea victima corespunde unui stereotip care are o semnificatie simbolica pentru ucigas.
      Ted Bundy a omorat in mod brutal studente brunete cu parul lung. El o omora, fara indoiala,de fiecare data, pe Stephanie Brooks, logodnica sa din liceu care il parasise in timp ce el era indragostit de ea.
      David Berkowitz ura pur si simplu femeile in general. “ Le reprosez totul. Tot raul care se petrece in lume, asta le revine lor”.
      De ce sunt asa greu de gasit ucigasii in serie? Poate ca ne gandim ca este usor de recunoscut dementa, sau ca unui maniac ce poseda impulsuri incontrolabile de a ucide ii va fi imbosibil sa se retina. Pe strada, putem observa bolnavi mintali care vocifereaza si isi vorbesc lor insile, de care ne indepartam imediat. Dar daca vreti sa evitati sa va incrucisati drumul cu un ucigas in serie, cea mai buna strategie este sa va indepartati de persoana sarmanta, politicoasa si impecabil imbracata care se apropie de dumneavoastra surazand. Ucigasii in serie trec neobservati, camuflati in anonimat. Ei spioneaza in campusuri si pe alei sau furisandu-se pe strazi sau autostrazi.” Imbracati-i cu un costum si vor semana cu alti zece oameni” a spus un avocat descriindu-l pe Dahmer. Ca toti predatorii evoluati, ei stiu cum sa se apropie de victimele lor castigandu-le increderea. Ei isi ascund mintea torturata in spatele unei fatade de normalitate construita cu migala.
      Din cauza naturii lor sociopate, ucigasii in serie nu stiu cum sa resimta simpatie pentru altii sau cum sa aiba o relatie adevarata cu cineva. Dar ei invata sa simuleze observandu-I pe ceilalti. Este un act total manipulator, conceput pentru a-i atrage pe oameni in capcana lor. Ucigasii in serie sunt buni actori avand o inclinatie naturala pentru minciuna. Henry Lee Lucas a descris faptul de a fi un criminal in serie ca “ a fi ca un star de cinema….joci un rol.”
      In cea mai mare parte a timpului ucigasii in serie umilesc si isi considera victimele “lucruri”. Ted Bundy vorbea foarte putin victimelor sale, in mod deliberat. Daca incepea sa o cunoasca prea mult pe femeia pe care voia s-o agreseze si vedea in ea o persoana veritabila, i se distrugea fantasma. Si nu era cazul ca n-ar mai fi putut s-o omoare daca vedea in ea o persoana, doar ca nu mai era “sincer, atat de amuzant”.
      Ucigasii in serie sunt adesea sadici, care incearca o placere perversa in a-si tortura victimele, reanimandu-le pe “marginea prapastiei” pentru a le mai putea tortura putin.” Ce simti, acum ca tu stii ca vei muri?” a intrebat-o John Wayne Gacy pe una dintre victimele sale, in timp ce o strangula, recitand chiar psalmul 23 si indemnand-o sa fie puternica in fata mortii. Ei au nevoie de a domina, a poseda si a controla victima. Si atunci cand victima moare, sunt din nou abandonati, singuri cu furia lor insondabila si cu ura impotriva lor insile. Iar acest cerc vicios continua pana cand sunt opriti sau omorati.
      Eticheta psihopatului este incapacitatea sa de a-i concepe pe altii ca meritand compasiune. In mintea criminalului in serie victimele sale sunt dezumanizate, aplatizate, transformate in obiecte fara valoare. John Wayne Gacy, care n-a aratat niciodata cea mai mica umbra de remuscare isi numea victimele “ mici vagabonzi fara valoare” in timp ce Peter Sutcliffe (spintecatorul din Yorkshire, care asasina prostituate) a declarat ca “ curata strazile de deseurile sale umane”.

      In sfarsit, tot ceea ce putem sa concluzionam, este ca ucigasii un serie sunt adevarate gauri negre. Sunt atat de normali, de invizibili, incat ne sperie pentru ca ne sunt asemanatori. Multi dintre ei se descriu ca avand o piesa lipsa, ceva mort in ei, cum spunea Bundy “un vid in interior”. Nu numai ca victimele sunt “goale” pentru ucigasi dar si ucigasii sunt goi pentru ei insisi. A omori pe altii nu este o incercare de a umple golul ci de a il propaga. Iata ce declara Carl Panzram, fiind intrebat daca si-ar putea  schimba comportamentul: "N-am nici un chef sa ma imbunatatesc. Singura mea dorinta este sa-i schimb pe cei care doresc sa ma schimbe. Si cred ca singura maniera de a schimba oamenii, este sa-i omori. Deviza mea este fura-i pe toti, violeaza-i pe  toti, omoara-i pe toti"...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu