marți, 24 octombrie 2017

Psihopat versus Sociopat




      Ati auzit cu certitudine in presa ca un anumit criminal sau infractor este un “sociopat”. Dar ce inseamna sociopat mai exact? Este acelasi lucru cu psihopat? Ce implica a fi sociopat? Toti sociopatii sunt infractori? Descoperiti toate aceste lucruri in articolul urmator.

      Ce este un sociopat. Termenul de sociopat este ceva destul de confuz si polemic. In zilele noastre, expertii nu se pot pune de acord. In general, termenul de sociopat se utilizeaza pentru a descrie un subtip de problema antisociala a personalitatii, cu scopul de a o diferentia de psihopatie. Sociopatii au mai fost numiti si psihopati secundari, pentru a fi diferentiati de psihopatii primari. Animiti psihologi prefera termenul de sociopat pentru a include in acelasi timp si sociopatii si psihopatii, caci in aceasta maniera ii delimitam mai bine de termenul de psihoza (tulburare care nu are nici o legatura). Altii cred ca este mai logic sa-i numesti sociopati pe cei care sufera de aceasta tulburare din cauza factorilor de mediu si psihopati pe cei care sufera din cauza factorilor psihologici si biologici. Dupa manualul de diagnostic, tulburarea antisociala a personalitatii consista intr-o violare sistematica a drepturilor celorlalti si apare in jurul varstei de 15 ani. Aceasta tulburare poate fi rezumata de punctele urmatoare: a nu se incadra in normele sociale; minciuni si inselaciuni repetate pentru a insela sau doar pentru placere; impulsivitate si incapacitatea de a planifica cu anticipatie; iritabilitate si agresivitate; securitate personala sau a altora putin importanta; iresponsabilitate; absenta remuscarilor pentru actele sale.

Cum sa diferentiem un sociopat de un psihopat. Desi acesti doi termeni fac referire la o tulburare antisociala a personalitatii, sociopatia si psihopatia se referea la doua tulburari diferite. Aceasta diferenta intre sociopatie si psihopatie poate uneori sa fie destul de confuza, si uneori acesti doi termeni sunt utilizati indistinct. Trasaturile comune ale acestor doua tulburari sunt: dezinteres pentru legi si norme sociale, dezinteres pentru drepturile altora, absenta remuscarilor sau a sentimentului de culpabilitate; tendinte de comportament agresiv.
      Sociopatii sunt mai emotionali. Ei au tendinta sa fie mai nervosi si se agita mult mai usor. Sunt adesea victime ale crizelor de manie trecatoare. Au in general un nivel cultural si social destul de jos si traiesc in suburbii ale oraselor. Au dificultati in a-si mentine un job pe o perioada mai lunga de timp. Le este dificil sa creeze legaturi de intimitate cu alti oameni, desi nu le este imposibil. Crimele sau delictele sunt cel mai adesea dezorganizate si improvizate la persoanele sociopate.

Psihopatii sunt planificatori si le lipseste empatia. Persoanelor care au o personalitate psihopata le lipseste empatia si sunt incapabile sa creeze legaturi emotionale. Ei sunt adesea fermecatori la prima vedere, ceea ce le permite sa-i manipuleze si sa-i insele pe ceilalti. Sunt adesea bine educati, inteligenti si au in general un job stabil si un loc bun in ierarhia sociala. Daca aceste persoane comit o crima sau un delict, ele il vor planifica cu grija si vor sti sa-si pastreze emotiile sub control. Sunt persoane reci si calculate, ceea ce le diferentiaza de sociopati.
Cauzele sociopatiei si psihopatiei sunt diferite. Ne gandim ca pshihopatia este rezultatul unei configuratii biologice si genetice determinate, in timp ce la originea sociopatiei se gasec mai degraba factori de mediu. Sunt experientele precoce care influenteaza cel mai mult dezvoltare unei personalitati sociopate. Psihopatia este un defect psihologic al dezvoltarii zonei cerebrale legate de controlul emotiilor. Pe de alta parte, sociopatia este legata in general de un traumatism infantil, cum ar fi un abuz fizic sau emotional. Astfel ca aceasta din urma pare mai degraba invatata decat innascuta. Sociopatii pot in anumite situatii si cu anumite persoane sa resimta empatie. In mod contrar, trebuie sa precizam ca toate persoanele care au suferit de un traumatism nu devin neaparat sociopati. Astfel, ne gandim ca exista persoane cu trasaturi de temperament care sunt predispuse sa fie sociopati daca ele traiesc situatii de abuz sau de traumatisme. Aceasta poate explica diferentele de capacitate de reabilitare care exista intre aceste doua tulburari. Psihopatii au foarte putine sanse de a se reabilita si au tendinta de a recidiva. Sociopatii au din contra mai multe sanse de a se reabilita, la fel ca infractorii normali.

Nu toti sociopatii sunt infractori. Chiar daca este adevarat ca exista multe persoane in puscarie care sunt sociopati (mai multi decat psihopati), tulburarea de personalitate antisociala nu este sinonima cu delicventa. Persoanele care sufere de aceasta tulburare sunt doar mai inclinate sa aiba o conduita infractionala, dar nu ii sunt destinati. Multi sociopati si psihopati sunt perfect integrati in societate, si chiar daca au tentina de a fi mai agresivi, nu sunt toti delicventi.

Sociopatia in copilarie. Tulburarea antisociala a personalitatii nu apare dintr-o data. Ea se construieste, cel mai adesea, in copilarie. Cum putem sti daca copilul nostru va deveni un sociopat sau un psihopat? Persoanele sociopate au in mod normal, probleme de comportament in copilarie. Cum sa modificam acest comportament rebel la copii? Tulburarea de personalitate antisociala se caracterizeaza printr-o ruptura cu normele care duce la minciuna, inselaciune si chiar la comportament agresiv impotriva altora, a animalelor sau a propriei persoane. Unul din factorii de risc de care trebuie sa tinem cont este deficitul de atentie cu hiperactivitate. Este important sa fie diagnosticat rapid acest gen de tulburare, pentru a putea evita complicatiile care ar putea aparea.

Un comentariu:

  1. MĂRTURIE: PACT CU DIAVOLUL
    Alo. Te-am contactat în urma cercetărilor tale cu privire la Pactul meu
    forum unde sunt administratorul împărtășesc experiența mea cu tine. Am
    a făcut Pactul acum 12 ani datorită templului spiritual care m-a ajutat
    fă. De când am făcut-o, Sunt fericit cu soția mea și cu mine
    copil.
    Mănânc ce vreau și beau ce vreau. Călătoresc peste tot sau am
    vrei în lume. Nu mai trebuie să lucrez pentru a câștiga bani.
    bani. pentru că companiile mele produc deja destui bani pentru mine. dacă tu
    de asemenea, doriți să faceți ca mine contactați templul spiritual în acest sens
    adresa: espiritualtemplo@gmail.com

    RăspundețiȘtergere