sâmbătă, 28 octombrie 2017

Superputeri


Superputeri care exista cu adevarat, sau aptitudini senzoriale exceptionale? Sunt visul multor copii si de ce nu si a copiilor mai mari. Si daca ar fi posibil sa ai super-puteri? Sa zbori, sa te teleportezi? Nu o sa va mai mintim mult timp, pentru looping-urile lui Superman va trebui sa mai asteptati, in schimb, un alt lucru e in stoc pentru dumneavoastra. La fel ca in serialul ‘The Sentinel’, fiinta umana poate sa-si dezvolte simturile (de maniera voluntara sau din cauza unei maladii), pana la niveluri extraordinare. Sa vezi in intuneric, sa recunosti orice nota muzicala, sau sa dezvolti o memorie fotografica pot fi cateva superputeri cu care nu ne-ar fi deloc rusine…
Urechea muzicala absoluta. Aptitudine visata de toti artistii, urechea absoluta ii permite posesorului sa recunoasca orice nota ar asculta, fara sa fie nevoie de orice alta nota de referinta. Titularul urechii muzicale absolute poate determina nota exacta din cea mai mica tonalitate, oriunde, absolut tot timpul. Este asociata de mult timp ideii de geniu. Mozart poseda o asemenea ureche, probabil si Beethoven.
Super - gustul. Cum o indica si numele acestei superputeri, un super gustator resimte gustul intr-o maniera decuplata. Cand este bun este bun, dar cand nu este bun…e ingrozitor. Astfel, indivizii “super-gustatori” evita adesea citricele, alimentele amare iar aciditatea le e insuportabila. In schimb, s-ar putea ca asta sa ajute persoanele ingrijorate ca s-ar putea pierde in jungla si ar trebui sa evite sa manance plante otravitoare. Nu stim niciodata ce s-ar putea intampla…
Super - mirosul. Un pic ca si cu papilele gustative dar de data aceasta cu simtul olfactiv. Ne veti spune ca de fapt va povestim din serialul “The Sentinel”, si de fapt este putin asa, cu exceptia faptului ca in viata reala, hipermirosul se dezvolta mai ales la femeile insarcinate. De ce? Nu stim prea multe, dar anumite ipoteze isi au izvorul chiar in preistorie si in nevoia femeii insarcinate de a simti pericolul foarte devreme pentru a putea sa se puna la adapost (mai ales in cazul incendiilor).
Insensibilitatea congenitala la durere. Aici ne apropiem un pic de o putere care ne-ar permite sa fim angajati ce cei de la X-Men, chiar daca aceasta maladie este extrem de rara. Persoanele care sufera din cauza ei sunt fizic incapabile sa resimta durerea. La prima vedere asta suna mai degraba distractiv dar aceasta conditie poate sa se dovedeasca foarte periculoasa pentru ca persoanele se pot rani si nu-si pot da seama de asta. Cea mai mica ciupitura se poate totusi infecta si le poate pune viata in pericol.
Ecolocatia. Stim cu totii ca Batman nu are superputeri, dar daca ar fi muscat de un liliac radioactiv, este sigur ce ar recupera. Ecolocatia este facultatea (utilizata mai ales de nevazatori) de a se localiza in spatiu gratie ecoului. Unii nevazatori lovesc suprafata pe care pasesc cu bastonul, pentru a produce sunete, altii bat cu piciorul in pamant si altii produc un zgomot specific - ca un pocnet- folosind pentru asta limba si cerul gurii. Urechea receptioneaza ecoul iar creierul il analizeaza, rezultand un fel de “imagine auditiva tridimensionala” a spatiului inconjurator.
Tetracromatismul. Dupa miros, gust si auz, iata si vederea: pentru moment nu este decat o ipoteza a unei cercetatoare britanice, dar se poate ca un mic numar de femei sa fie capabile sa distinga o gama de culori intr-un spectru mult mai extins decat media. Un pic inversul daltonismului, pana la urma.
Sinestezia. Trecand in revista toate simturile, trebuie sa le amestecam un pic. Sinestezia este un fenomen neurologic pasionant care poate fi descris in mai multe moduri dar a carui constanta este intalnirea a doua sau mai multe simturi. Anumite persoane pot de exemplu sa asocieze o culoare precisa fiecarei litere din alfabet, sa asocieze o culoare unei note muzicale, sau chiar sa asocieze un gust unui cuvant. Personificarea este deasemenea o forma a sinesteziei in care anumite cuvinte, zilele saptamanii sau lunile anului sunt asociate unor personalitati.
Memoria eidetica. Daca sunteti fericitul posesor al unei memorii eidetice (ceea ce este putin probabil) dispuneti de o memorie asa-zisa “alsoluta” sau fotografica care va perite sa retineti o cantitate imensa de sunete, imagini, texte, etc. Chiar daca o asemenea memorie nu a fost demonstrata stiintific, mai multi cercetatori o invoca pentru a explica inteligenta iesita din comun a anumitor pacienti autisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu