vineri, 20 octombrie 2017

Podul Overtoun si Cainii Sinucigasi

     


      In Scotia, aproape de West Dunbartonshire se gaseste un vechi conac victorian cunoscut sub numele de Casa Overtoun. Aceasta impozanta resedinta a fost construita in anii 1860 de catre un anumit James White. Dupa moartea acestuia, fiul sau, mostenitorul domeniului, incheie un acord cu unul din vecini pentru construirea unui pod care sa ajute la traversare unui mic rau putin adanc numit Overtoun Burn.
     Acest pod, de atunci inainte cunoscut sub numele de “Podul sinuciderii cainilor”, a fost de-a lungul vremii, teatrul multor evenimente de acest gen. Dupa spusele localnicilor, cel putin 50 de caini ar fi sarit in mod deliberat in vid, in general in acelasi loc, gasindu-si moartea 15 metri mai jos. Se spune ca, chiar anumiti caini care au supravietuit prin miracol primei sarituri, ar fi urcat pe pod pentru a sari din nou. Cainii sareau aproape intotdeauna din acelasi loc – in general pe partea dreapta a podului – iar aproape de fiecare data a fost in timpul unei zile calde si insorite.
      Curioasele evenimente ce inconjoara aceasta istorie au inceput in anii 50-60 atunci cand cativa proprietari de caini au povestit ca si-au vazut cainii trecand de balustrada podului si sarind deliberat in gol, lasandu-si stapanii impietriti in fata suicidului animalului iubit. Aceasta curioasa istorie a castigat rapid in popularitate si multi iubitori de animale n-au mai indraznit sa-si plimbe cainii in acea zona. S-a mai observant si faptul ca nu toti cainii ce traverseaza podul sar, dar au in general o atitudine foarte ciudata atunci cand il traverseaza.
      In 1994 un eveniment tulburator a relansat popularitatea podului Overtoun, atunci cand un localnic, Kevin Moy, si-a aruncat propriul copil de  pe pod, afirmand ca era Antichristul. Copilul, ranit mortal, a decedat a doua zi. Cat despre tatal lui, acesta a intrat in resedinta Overtoun, a luat un cutit de bucatarie si a incercat sa-si deschida venele. Kevin a supravietuit ranilor si este de atunci inainte internat intr-un ospiciu. Intrebat de ce a comis aceasta oribila crima el a raspuns ca Satan a pus semnul diavolului pe capul copilului sau iar acesta din urma ar fi provocat, cu cativa ani inainte,  razboiul din Golf…..
      Pentru Donna Cooper, de origine scotiana, aceasta istorie trebuie luata in serios. Cainele sau Ben, un collie, face parte dintre victimele acestui misterios pod. In 1995, in timpul unei plimbari, fara avertisment, Ben a sarit pe deasupra parapetului de granit si a cazut 15 metri mai jos, zdrobindu-se de roci. “ Labele si maxilarul erau rupte, spatele era zdrobit. Veterinarul a spus ca animalul suferea si nu si-ar fi revenit niciodata, a trebuit deci sa-l lasam sa plece” isi aminteste Donna. De altfel si tanarul ei fiu a asistat la toata scena, ceea ce a fost foarte tramuatizant pentru el.
      Kenneth Meikle poate simpatiza cu Donna, pentru ca si el a asistat cu oroare cum golden retriever-ul sau, Hendrix, a sarit de pe pod in aproape acelasi loc. Din fericire pentru el, cainele a aterizat pe un pat de muschi, ceea ce i-a atenuat caderea. Cainele a fost salvat si si-a revenit cu totul in urma accidentului. ”Ma primbam cu sotia si copiii cand dintr-o data cainele a escaladat balustrada si a sarit in gol. Fata mea a tipat si eu am inceput sa alerg catre locul unde zacea cainele. Am reusit sa-l recuperam".
      O alta femeie, Fiona Craig, explica ca si companionul ei cu patru labe a alergat spre pod si a sarit. Acelasi lucru i s-a intamplat unui alt scotian numit Ken Low care vizita locul si urmarea curgerea raului cand cainele sau, in varsta de sase ani, a urcat pe parapet pentru a se arunca apoi in albia raului.
      Popularitatea locului nu inceteaza sa creasca iar istoria lui devine din ce in ce mai cunoscuta. Apar societati de protectie a animalelor si anchetatori de fenomene paranormale care incearca sa elucideze acest mister. In acelasi timp nici o explicatie logica nu poate fi gasita. Unii sugereaza ca fantoma unei femei ar bantui podul, si ca aceasta ar impinge cainii sa sara. Podul este de alftel invaluit intr-o solida reputatie de loc bantuit si misterios, numerosi turisti venind sa-l vada in fiecare an. Numerosi sunt clarvazatorii si medium-ii care au incercat sa gaseasca o explicatie supranaturala acestei probleme. In mitologia celta Overtoun este cunoscut ca “punctul slab” – un domeniu in care cerul si pamantul au reputatia de a fi aproape. Cu siguranta cainii, au aratat dintotdeauna, ca au simturi mai ascutite decat oamenii. Simt ei si sunt “speriati” de o forta supranaturala emanand din pod si in mod deliberat sar spre moarte?
      Altii au avansat ideea ca podul, fiind facut din granit, poseda pereti destul de inalti, de-a lungul carora cainii nu pot vedea. Cainii pot fi deci tentati sa se catere pe parapet, fara sa-si dea seama ca moartea ii asteapta pe cealalta parte.
      Cercetarile se intensifica. Mediumul Mary Armour si-a luat labradorul pentru o plimbare de-a lungul podului pentru a testa teoria. Totusi ea n-a semnalat nici o senzatie neobisnuita. S-ar parea ca, in opinia ei, problema nu ar fi de natura supranaturala sau psihica. “Animalele sunt super sensibile la lumea spiritelor, dar nu simteam deloc nici o energie negativa”. De fapt Mary a spus ca a incercat “un sentiment de calm si serenitate pur”, dar a admis ca cainele a tras-o spre partea dreapta a structurii.
      Dr. Sheldrake pretinde ca animalele pot simti lucruri care scapa logicii omului. El citeaza o experienta in care proprietarul unui caine trebuia sa paraseasca casa si sa-si lase cainele inauntru. El trebuia sa se intoarca acasa deindata ce cercetatorul i-ar fi cerut-o, dar utilizand un taxi pentru ca cainele sa nu poata recunoaste zgomotul masinii. Doar 11 secunde dupa ce dr. Sheldrake i-a spus sa se intoarca acasa, cainele s-a deplasat catre fereastra, de unde putea astepta si privi sosirea stapanului. El a ramas acolo tot rastimpul celor 15 minute cat i-au trebuit proprietarului sa se intoarca la domiciliu, dovedind, potrivit dr. Sheldrake, ca anumite ganduri si intentii pot fi transmise cainilor.
      Exista deasemenea David Sands, care a gasit un candidat probabil pentru enigma acestor salturi de pe pod. El l-a luat pe Hendrix, cainele care supravietuise caderii, pentru o plimbare de-a lungul podului. Hendrix era indiferent, dar doar pana cand au ajuns la extremitatea  podului de unde cainele sarise cu cativa ani inainte. Hendrix, incordat, a studiat peretele. In varsta de 19 ani acum, el nu a avut forta sa faca mai mult de atat dar a fost de ajuns pentru a sugera o pista noua pentru ancheta. David Sexton, de la Societatea Regala pentru protectia pasarilor si a faunei a gasit in zona numeroase cuiburi de nurci. Astfel, D.Sands a organizat o demonstratie informala cu zece caini pentru a vedea cum reactioneaza acestia la mirosul nurcilor pe un teren unde fusesera asezate obiecte impregnate cu miros de soarece, veverita si nurca. Unul din caini a mers spre mirosul de veverita, doi au preferat sa se joace cu stapanii lor, iar ceilalti sapte s-au indreptat imediat spre mirosul de nurca.
      Ar fi deci probabil ca animalele sa fie atrase de mirosul puternic de nurca existent in acel loc. Fapt in mod particular interesant cu aceasta teorie a fost ca nurcile au fost introduce  pe acele meleaguri la inceputul anilor ’50, chiar in perioada in care au fost raportate primele suiciduri ale prietenilor canini. Astfel, incidentele se intampla mai ales in perioadele calde si seci care fac mirosurile mai perceptibile. Totusi, trebuie mai mult de un miros puternic, pentru a face un caine sa sara de la o inaltime de 15 metri.

       Ca este arhitectura podului, mirosul nurcilor, fantoma unei femei sau poate multi alti factori, aceasta istorie este una dintre cele mai misterioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu