sâmbătă, 21 octombrie 2017

O zi din Viata unui Anchetator de Fenomene Paranormale

     


    Gaurav Tiwari est anchetator de paranormal in India, unde a crede in fantome este un obicei curent. Inarmat cu o armata de gadget-uri, el vaneaza spiritele nedorite.

      Fenomenele. Este in jur de ora 11, intr-o noapte de februarie cu vant si friguroasa, iar Gaurav Tiwari, insotit de trei colegi, se afla in partea de nord a limitei orasului Delhi, in imprejurimile lui Sant Hagar. Locul adaposteste mici case din beton si parcele de teren goale invecinate unei autostrazi aglomerate. Echipa isi instaleaza echipamentul in casa lui Anurag Sharma. Acesta in varsta de 33 de ani, are un mic magazin de cartier si traieste impreuna cu parintii, sotia si copiii in aceasta micuta casa inghesuita, cu un singur dormitor.
      In interior, pluteste un miros de canalizare si vopseaua turcoaz se desprinde de pe ziduri lasand sa se vada betonul pe care il acopera. Unicul dormitor al casei nu are ferestre, este umezeala intr-un colt si mizerabile jucarii pentru copii sunt raspandite peste tot. Atasate acestei camera se gaseste o mica debara unde sunt stivuite vechi saltele si unde si-a gasit locul o veche papusa de plastic care fixeaza pe oricine ar intra inuntru.
      Sharma afirma ca este persecutat de o fantoma: cutii de oua cad misterios pe jos, mama sa afirma ca ar fi fost impinsa pe scarile ce duc la terasa, luminile palpaie si obiecte dispar din casa, ultima disparitie fiind diploma sa de studii.
      In aceasta seara, Tiwari, un om inalt, de 28 de ani, cu o tunsoare moderna si  alura de cowboy, a venit aici pentru a vedea daca poate gasi vreo urma de activitate paranormala. Ca si responsabil al Ghost Research & Investigators of Paranormal, el isi conduce echipa in timp ce isi instaleaza camerele cu infrarosu in sase locatii diferite, in casa si pe terasa. Camerele sunt legate la un mic monitor care difuzeaza imaginile incetosate in alb si negru. Masuratori de baza privind temperatura, umiditatea si campurile electromagnetice au fost deja efectuate. Aparitia unui element contrar acestor date ar putea demonstra prezenta unui spirit. Sfere apar pe furis pe ecranul monitorului. Tiwari nu le ia in seama. El explica ca asta entuziasmeaza in general vanatorii de fantome amatori, dar ca nu este vorba probabil decat de particule de praf.
      Echipa plaseaza alte accesorii in camera. Sunt doua camera video: una este dotata cu un obiectiv pentru viziune nocturna si cealalta este un aparat cu spectru complet. In opinia lui Tiwari, tinand seama ca spiritele se manifesta noaptea, este posibil sa fie filmate. Din pat, un pointer laser proiecteaza o grila de puncte verzi pe perete, reflectand tot ceea ce s-ar putea petrece in fata lor, fie ca este vorba de o entitate umana sau nu. Mai au si alte instrumente, cum ar fi un K-II meter, care masoare campurile magnetice si seamana cu o telecomanda ieftina, ornata cu cinci led-uri colorate. In plus, un inregistrator de FVE (fenomene de voce electronica) inregistreaza vocile dintr-un registru mai inalt decat urechea umana ar fi capabila sa auda. Cea mai mare parte a aparaturii vine din Statele Unite. Isi petrec toata noaptea masurand temperatura. Tiwari explica ca un spirit isi trage energia din mediul pe care-l paraseste sau in care penetreaza, ceea ce creeza o scadere brusca de temperatura.
      In timp ce anchetatorii se instaleaza, Sharma il asculta atent pe Tiwari vorbind despre spirite (pe care le numeste “constiinta unei persoane defuncte”) si despre principalele tipuri de aparitii: cele ale spiritelor “reziduale”, care nu sunt vizibile decat pentru anumite persoane si constituie un fel de pliuri in timp, ca o “caseta care se invarte la nesfarsit” si “aparitiile inteligente”, atunci cand un spirit intra in contact cu cei vii facand zgomot, atingand sau deplasand obiecte.
      Sharma pare el insusi un pic obisnuit cu fenomenele ciudate, caci, explica el, vecinii sai au fost martori a numeroase incidente. Una din cele mai apropiate vecine afirma chiar ca a vazut un batran disparand sub ochii sai, in plina strada, iar o alta declara ca a deschis usa dupa ce a auzit o voce de copil, pentru a se regasi in fata unei vaci care apoi s-ar fi transformat in caine….
      Este timpul sa inceapa, si toata lumea se aseaza in liniste. Portile si ferestrele sunt inchise. Afara, cainii latra. Tiwari si Ayesha Mohan, o actrita din Bombay care s-a reunit cu echipa de ancheta pentru aceasta noapte, sunt in dormitor. Tiwari incepe sa vorbeasca in hindi, cerand spiritului - daca exista vreunul - sa se manifesta in orice fel. Putin dupa, camera de filmat cade din cadrul sau si usa care da spre debara se inchide. Mohan paraseste in graba camera ( spune ca este speriata de ceea ce se intampla). Anchetatorii sunt entuziasti la ideea ca incidentele ar putea fi legate de existanta unei prezente fantomatice. Tiwari continua sa vorbeasca singur in obscuritatea camerei.
      Aproximativ o ora mai tarziu, doi anchetatori coboara de pe acoperis si declara ca au intrat in contact cu ajutorul aparatului K-II. Ei spun ca spiritul a raspuns prin aprinderea a doua sau trei leduri la intrebari privind sexul sau (masculin) si daca era prietenos (da). Dupa ce au explorat absolut toata casa, in jur de 4 dimineata, echipa incepe sa stranga. Mai tarziu, la birou, ei analizeaza toate imaginile si datele pe care le-au colectat pentru a gasi cauza acestor presupuse aparitii.

Energii. In fiecare luna, Tiwari si anchetatorii sai intreprind de la doua pana la 20 de anchete pe teren. In medie, primesc 40 de cereri pe luna, uneori mai multe, din partea persoanelor care semnaleaza fenomene ciudate in casele lor. Majoritatea problemelor sunt rezolvate la telefon sau pe e-mail. El si echipa sa, poate ca nu sunt primii din India care au explorat domeniul paranormal, dar Tiwari se considera un anchetator modern, gratie tehnicilor sale bazate pe aparatura de ultim moment, si apropierii sale didactice de  lumea fantomelor.
Intr-o tara plina de mituri si superstitii, el afirma ca este aici pentru a face publicul sa inteleaga care sunt “veritabilele fenomene de aparitie” si sa raspandeasca ideea potrivit careia fantomele sunt la fel de daunatoare ca o... “albina”. “Misiunea noastra”, precizeaza el,”este de a educa oamenii, de a face sa le dispara temerile”. Tiwari prefera sa fie numit “cercetator de paranormal” si nu “vanator de fantome, caci noi ne gandim ca fantomele au fost intr-o zi fiinte umane, la fel ca noi. Si noi nu vrem sa vanam alte fiinte umane”.
De la inceputul afacerii sale in 2009, Tiwari a muncit pentru a obtine o recunoastere sigura din partea publicului. Prin intermediul unei utilizari masive a retelelor sociale si a declaratiilor care, destramand anumite mituri legate de fantome, au facut sa se vorbeasca de ele - cum a fost cazul la Bhangarh (ancheta lor a fost retransimisa la televizor de Aaj Tak, televiziunea hindi de informatii cea mai urmarita din India), Tiwari a reusit sa-si construiasca o identitate ca  anchetator de paranormal al timpurilor moderne.
Originar din Lucknow, Tiwari sustine ca a intalnit prima sa fantoma in anul 2007. In acea epoca traia la DeLand, in Florida, facand un curs pentru a deveni pilot profesionist cand, intr-o seara, in timp ce era singur in casa inchiriata cu mai multi prieteni, a auzit pasi si o voce soptindu-i numele la ureche. Nu a fost decat debutul unei saptamani inspaimantatoare: el si colegii sau  au auzit de mai multe ori scartaituri la ferestre si au vazut cazand var din tavan; o fata a pretins ca a fost martora unei aparitii.
Aceste evenimente l-au facut pe Tiwari sa-si revizuiasca pozitia de “incredul fervent”. Pentru a explica aceasta experienta, el s-a lansat intr-o perioada de studii intense, incluzand mai ales obtinerea de atestate in cercetarea paranormalului, cu ramura universitara ParaNexus, o asociatie de cercetatori si anchetatori a fenomenelor anormale fondata in 2008 in Florida.
Tiwari a adus noile sale competente in India in 2009 si a fondat Indian Paranormal Society la Delhi, creind astfel prima ramura indiana  a ParaNexus. “India este o tara a razboaielor” explica Tiwari, ”plina de situri istorice care sunt considerate ca bantuite, pentru ca au murit acolo oameni. Dar majoritatea acestur sit-uri sunt doar un mit al istoriei. Putine dintre ele sunt subiectul unei veritabile activitati paranormale”. 95% din expeditiile echipei nu au dat peste activitati spectrale, indica Tiwari, nici chiar Fort de Bhanghar, orasul abandonat al lui Rajasthan care a fost mult timp prezentat ca situl cel mai bantuit din India. Insa altele s-au dovedit fructuose, cum ar fi expeditia realizat intr-o cladire parasita a armatei la Meerut. Acolo, Tiwari afirma ca a simtit o forta necunocuta si ca alti membrii ai echipei au inregistrat, cu instrumentele lor, zgomote stranii si aparitii. Anumiti membri ai expeditiei au fost chiar atinsi de spirite, descriind aceasta senzatie ca extrem de rece.

Doua zile dupa ancheta din Sant Hagar, Tiwari a trimis un e-mail lui Sharma impreuna cu o “scrisoare de multumire” si un link catre un videoclip aratand descoperirile facute in acea noapte: o aparitie, disparitia momentana a punctelor de laser, o sfera inainte de caderea camerei video, si o femeie care canta sau plange in fundalul sonor – toate virtual imposibil de distins pe clipul brut. Raportul indica prezenta a doua spirite, fara indoiala un cuplu care ar fi fost ucis intr-un accident. El explica apoi ca spiritele sunt blocate in casa din cauza “vibratiilor si a energiei sale negative”. Pentru a ii ajuta sa paraseasca locul, Tiwari propune sa se stabileasca “ordinea si armonia”. In acest sens el il sfatuieste pe Sharma sa vanda toate vechile obiecte,”vechile papusi” si sa revopseasca casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu