marți, 17 octombrie 2017

Trei Fenomene Inexplicabile



Datorita dezvoltarii si realizarilor stiintei moderne, oamenii cred din ce in ce mai mult, ca stiinta detine puterea de a da o explicatie  fiecarui lucru existent pe planeta noastra, sau in universul cunoscut. Desi multe din numeroasele fenomene ce se petrec pe pamant au o explicatie stiintifica, nu toate pot fi explicate prin cunostintele stiintei actuale.
De exemplu, stiinta n-a dat inca un raspuns precis referitor la procesul de creatie a universului. Stiinta nu poate de asemenea explica formarea credintelor religioase. Daca facem un salt in lumea supranaturalului, exista manifestari care n-au putut fi explicate de stiinta actuala caci metodele stiintifice nu pot fi utilizate pentru a masura sau studia asemenea fenomene. Haideti sa descoperim impreuna cateva fenomene inca inexplicabile si sa ne amintim ca natura in ea insasi este o minune si ca numeroase lucruri raman in continuare misterioase.

Efectul Placebo. Acest efect a fost o enigma medicala, inainte sa fie relevata influenta mintii asupra sanatarii psihice si asupra vindecarii. S-a descoperit ca pacienti crezand ca  li s-a dat un medicament, puteau fi chiar vindecati chiar daca de fapt li se daduse un simplu comprimat de zahar. Aceste rezultate au condus la initierea de teste in care nici medicul investigator si nici pacientul nu cunosc natura reala a tratamentului cu scopul de a evita influentarea rezultatului de catre unii sau altii. Din nefericire , de ani de zile, eficacitatea si masurabilitarea efectului placebo au fost jidecate de stiinta moderna ca fiind non fiabile, datorita probabil limitelor metodelor stiintifice. Nu este totusi mai putin adevarat ca exista numeroase cazuri de auto vindecare care uneori ii surprind chiar si pe oamenii de stiinta.

Al saselea simt. Cele cinci simturi sunt vederea, auzul, gustul, pipaitul si mirosul si toate acestea ne ajuta sa exploram lumea fizica. Exista, deasemenea, un al saselea simt, o putere interioara de perceptie cunoscuta sub numele de intuitie. Cuvantul intuitie vine din cuvantul latin “intueri” care inseamna “a privi in interior”. Intuitia este capacitatea de a cunoaste si a intelege, fara a utiliza rationamentul logic sau analiza, si este comun fiecarei persoane in functie de gradul sau de acuitate. Intuitia se refera in maniera populara la un “presentiment” sau o “senzatie”, o senzatie intima a unui lucru sau a unei situatii fara o cunoastere anterioara. Un studiu publicat in 2007 in revista “Current Biology” a constatat ca participantii, atunci cand nu au timp si trebuie sa conteze pe intuitia lor, sunt mult mai precisi, pentru a regasi simboluri printre cele 650 de piese identice aratate, decat daca li s-ar fi dat timp pentru a privi simbolurile. Filosoful chinez Lao Tseu spunea “puterea intelegerii intuitive va va proteja de rau pana la sfarsitul viteii voastre”iar Albert Einstein spunea deasemenea “ ceea ce este cel mai pretios, este intuitia”. Dar de unde vine intuitia? Studiile despre creierul uman au indicat glanda pineala ca un posibil raspuns la acest mister. Gandirea orientala antica considera ca intuitia s-ar gasi in regiunea glandei pineale si credea ca ea ar putea primi sub forma de cunostinte si idei, iluminarea sufletului.

Senzatia de deja-vu. Fenomenul de deja-vu este senzatia ciudat de familiara de a fi fost deja intr-un anumit loc sau de a fi trait deja un eveniment atunci cand le intalnim pentru prima oara. Oamenii pot avea uneori sentimentul foarte ciudat de familiaritate a unui lucru, ca si cum deja s-ar fi intamplat, fiind totusi constienti ca este prima oara cand sunt in fata acelei situatii. Cercetarea in neuropsihologie a incercat sa explice asemenea experiente ca fiind anomalii ale memoriei, o patologie cerebrala sau efectul secundar al anumitor medicamente. Un stiudiu realizat in anul 2008 de psihologul Anne Cleary a explorat aceasta impresie de deja-vu sub unghiul memoriei recunoasterii. Diverse alte explicatii alternative au asociat deja-vu profetiei, amintirilor din vietile anterioare, clarviziunii sau ca un semn premergator a indeplinirii unei conditii predeterminate pe firul vietii. Putin conteaza explicatia, deja-vu-ul este cu siguranta un fenomen universal al conditiei umane iar cauza lui fundamentala ramane in continuare un mister.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu