marți, 10 octombrie 2017

Superstitiile




Eviti pisicile negre sau iti incrucisezi degetele? Sau esti mult prea rational ca sa crezi in povesti? Oricare ar fi atitudinea ta fata de superstitii, originile lor sunt fascinante, deci in onoarea zile de vineri,13, iata cateva bizare superstitii din toata lumea:

      Ramai meru tanar purtand mereu o ghinda. Uita de cremele anti-aging. In vechea Britanie femeile purtau in buzunare ghinde pentru a ramane tinere. Conform Enciclopediei Superstitiilor scrisa de Richard Webster stejarul era considerat un arbore ce ofera longevitate si indeparteaza bolile datorita duratei sale mari de viata.
      Nu manca salata daca vrei sa ai copii. In secolul 19, barbatii englezi evitau salata daca vroiau sa intemeieze o familie. Se crede ca aceasta superstitie a aparut deoarece salata era considerata o planta “sterila” si avea puterea sa-si transmita aceasta calitate persoanelor care o consumau.
      Nu mesteca guma noaptea(in Turcia). Vrei sa mesteci o guma inainte sa iesi in oras noaptea? Rezuma-te la apa de gura daca esti in Turcia. Aici, se crede ca daca mesteci guma noaptea   este ca si cum ai mesteca carnea mortilor.
      Nu darui niciodata manusi in dar. De fapt ai putea sa faci acest lucru dar doar daca primesti ceva in schimb, altfel ambele persoane vor fi urmarite de ghinion. Manusile sunt legate de multe superstitii, plecand din vremurile medievale cand cavalerii purtau manusa unei domnite sub coifuri. Iti poarta de asemenea ghinion sa scapi o manusa si sa o ridici tot tu - venind de la obiceul domnisoarelor care scapa “din intamplare” o manusa si spera ca un tanar frumos sa o ridice spre a o inapoia.
      Esti in drum spre o intalnire importanta. Uita-te dupa o capra. Capra a fost asociata sute de ani cu depravarea, desfraul si Diavolul - si este de asemenea crezut faptul ca aceste animale absorb orice rau sau necaz care ti se poate intampla. Iata de ce odinioara era considerat norocos faptul de a intalni o capra atunci cand mergi la o intalnire importanta.
      Cand se asterne o liniste ciudata inseamna ca trece un inger. Aceasta capricioasa explicatie pentru o pauza in timpul unei conversatii este atribuita scriitorului Dylan Thomas in “Portretul artistului” unde un personaj are urmatoarea replica “ O hoarda de ingeri trebuie ca trece…Ce liniste mai e.”
      Mananca struguri la miezul noptii pentru noroc. In noaptea anului noi in Spania, nu toata lumea se felicita si ciocneste pahare de sampanie. Superstitiosii mananca 12 struguri la miezul noptii pentru 12 luni de noroc.
      Du-te la spital miercurea. Potrivit Encicolpediei Superstitiilor, o veche legenda spune ca cea mai buna zi sa te duci la spital este miercuri. Iar ca sa pleci de acolo este indicat sa o faci intr-o luni. Sambata este cea mai ghinionista zi pentru a pleca din spital, inseamna ca te vei intoarce repede.
      Strange-ti degetul mare in palma daca treci printr-un cimitir. In Japonia daca treci printr-un cimitir strange-ti degetul mare pentru a-ti proteja parintii. Asta deoarece in japoneza cuvantul care dezemneaza degetul mare se traduce chiar prin degetul-parinte. Asadar pentru a-ti proteja parintii de moarte trebuie sa ascunzi in palma degetul mare.
      Daca o pasare se gainateaza pe casa ta vei fi bogat. In Rusia daca o pasare se gainateaza pe tine , pe masina sau pe proprietatea ta este semn de noroc si te poate face bogat. Cu cat mai mult pasari sunt implicate cu atat vei fi mai bogat.
      Superstitiile au aparut secole in urma cand stramosii nostri au incercat sa explice circumstante misterioase sau evenimente cat de bine au putut, folosindu-se de cunostintele pe care le aveau la acel moment. Desi multe fenomene misterioase au fost explicate intre timp, anumite credinte s-au pastrat sub forma superstitiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu