sâmbătă, 14 octombrie 2017

Cum Arata Un Extraterestru

          

       Trei lucruri sunt in general intrinseci fiintelor umane: Credem ca stim totul; Credem ca totul este despre noi; Avem nevoie ca lucrurile sa fie despre noi ca sa ne intereseze. Prin urmare, in majoritatea povestilor cu extraterestri, ei vin datorita noua (fie pentru a ne ucide, fie pentru  a ne face sclavi sau a ne studia). Nimic mai fals.
      Filmele si serialele tv vor,deasemenea, sa ne faca sa credem ca extraterestrii ar arata asemenator noua, avand doar un cap mai mare (si chel), pielea gri, un nas mic si ochii mari ovali. Dar noi nu mai suntem satisfacuti cu acest vechi cliseu. Asa ca ne putem imagina orice plecand de la premisa ca structurile de carbon ce stau la baza vietii se pot dezvolta intr-o serie practic infinita de forme. Cum ar arata un extraterestru in lumea reala ar depinde foarte mult de mediul unde ar evolua. Un extraterestru care s-ar dezvolta de exemplu in spatiul interstelar ar avea nevoi diferite fata de un extraterestru care ar evolua pe o planeta similara pamantului.
      Exista o incredibila diversitate a biotipurilor aici pe pamant, toate evoluand in acelasi mediu planetar. Ar fi greu de inteles cum o specie extraterestra provenind dintr-o fundatie biochimica total diferita ar putea fi inzestrata identic ca noi, cu doua maini, doua picioare, doi ochi, urechi, nari….doua sexe, sange cald si asa mai departe. Dar, pentru inteligenta este nevoie de capacitate cerebrala, deci trupul extraterestru ar avea nevoie de un mecanism de protectie pentru creier- un exoschelet, un craniu, sau ceva de genul asta.
      Pentru a crea unelte ar avea nevoie de un anumit fel degete (nu neaparat un deget mare opozabil, poate prelungiri ale tentaculelor). Ar trebui sa existe un sistem de reproducere, sub diverse forme: inmugurire, insamantare, fuziune, depunere de oua iar urmasii lor nu ar trebui neaparat sa se nasca si sa aiba sange cald. Ar fi necesar sa aiba un anumit sistem sensorial: un analog pentru ochi, urechi, un inlocuitor pt mirosit. Dar “ochii” lor ar evolua in functie de intensitatea luminoasa a soarelui lor. Traiesc intr-un ocean? In nori formati de vapori de gaz? Pe uscat? Intr-un desert? Intr-o jungla?, exista multe raspunsuri posibile…Ar avea totusi nevoie sa manance (sau sa consume un anumit tip de energie) si ar avea nevoie sa elimine deseurile. Pentru dezvoltarea inteligentei ar avea nevoie sa comunice – prin voce, poate feromoni, poate secvente de clipiri fosforescente.
      Exista un singur lucru care este aproape sigur: o forma de viata extraterestra ar trebui sa fie simetrica. Tot ceea ce cunoastem creste urmand un model simetric. Daca tai in doua un copac pe lungime, ramurile si radacinile dintr-o parte ar trebui sa fie destul de similare cu cele de pe partea cealalta. Asta se aplica  si oamenilor si tuturor fiintelor vii, chiar structurilor anorganice cum ar fi cristalele sau galaxiile.
      Avem exemple de biologii foarte de diferite de ale noastre, chiar aici, pe pamant, care ar putea sa ne ofere detalii despre cum ar putea arata o rasa extraterestra. Caracatitele si calamarii au o inteligenta uimitoare in a invata si raspunde stimulilor, iar forma corpului acestora este adaptat unui mediu inconjurator strain de al nostru. Tentaculele si creierul mare par a fi fantastice pentru o forma de viata acvatica si cu gravitatie scazuta iar comunicarea s-ar putea face prin modificarea culorii pielii.
      Marimea si forma extraterestrilor ar trebui sa fie totusi determinate de gravitatie, densitatea ambientala si sursele de energie. Extraterestrii asemanatori plantelor ar fi greu de imaginat pentru ca fotosinteza nu incurajeaza strategiile de dezoltare complexe. Nevoie de deplasare pentru cautarea hranei ar favoriza viata mobila. Si daca o asemenea viata ar evolua intr-o atmosfera rarefiata, extraterestrul ar trebui sa fie o creatura orizontala.
      Daca specia umana s-ar fi dezvoltat pe o planeta total diferita, cu temperaturi diferite, topografie, flora si fauna diferite, este sigur ca si noi am fi evoluat diferit. Si daca aceasta alta planeta ar fi avut o compozitie chimica diferita poate si noi am fi avut alta. Toate viata de pe pamant este  bazata pe carbon, dar poate ca n-ar fi cazul sa fie asa pretutindeni. Forme de viata pe baza siliconului sau a fierului sau a oricarui alt element chimic ar putea exista.
      Poate ca viata pe alte planete a evoluat fara sa ia o forma fizica, sau fara ca aceasta sa fie fixa. Poate ca exista extraterestrii care  nu sunt decat nori constienti, sau care pot calatori in trupuri diferite in functie de nevoile lor de moment. Poate ca ei pot calatori prin spatiu fara ajutorul nimanui, si pot utiliza radiatia stelara ca sursa de hrana sau ca radar detectand schimbari in radiatie in acelasi fel in care liliecii utilizeaza undele sonore pt ecolocatie. Cine are nevoie de ochi si urechi cand intreaga  fiinta rezoneaza? Cine are nevoie de un creier cand constiinta este imprastiata ca o retea, in felul in care suntem noi impanziti de terminatii nervoase? La ce sa serveasca pielea cand forma poate fi tinuta laolalta prin energie electrostatica sau control mental, si care se poate restrange sau extinde prin vointa?

     Exista multe teorii despre viata extraterestra, iar ceea ce este uimitor este ca multe dintre ele pot fi adevarate in acelasi timp.

Un comentariu:

  1. MĂRTURIE: PACT CU DIAVOLUL
    Alo. Te-am contactat în urma cercetărilor tale cu privire la Pactul meu
    forum unde sunt administratorul împărtășesc experiența mea cu tine. Am
    a făcut Pactul acum 12 ani datorită templului spiritual care m-a ajutat
    fă. De când am făcut-o, Sunt fericit cu soția mea și cu mine
    copil.
    Mănânc ce vreau și beau ce vreau. Călătoresc peste tot sau am
    vrei în lume. Nu mai trebuie să lucrez pentru a câștiga bani.
    bani. pentru că companiile mele produc deja destui bani pentru mine. dacă tu
    de asemenea, doriți să faceți ca mine contactați templul spiritual în acest sens
    adresa: espiritualtemplo@gmail.com

    RăspundețiȘtergere