vineri, 13 octombrie 2017

La Limita Mortii




      Anumite  persoane au aruncat deja o privire  la viata de apoi si ne pot dezvalui macar cateva lucruri. De la ganduri naucitoare la lumini stralucitoare, oamenii de stiinta dezvaluie cele mai comune trasaturi ale experientelor la limita mortii.
      Cercetatorii au analizat, in cadrul unui experiment, experientele la limita mortii a peste 154 persoane. Trasaturile comune au fost – un sentiment de pace, observarea unei lumini si intalnirea unor spirite. In timp ce secvente similare au fost gasite, cercetatorii sugereaza ca fiecare experienta are un model unic.
      In timp ce nimeni ce nu a trecut hotarul nu stie ce se intampla exact dupa ce murim, multe persoane au istorii precise despre ceea ce se intampla intr-o situatie de acest gen. Asemenea experiente pot lua forme diferite, cu elemente comune incluzand: vizualizarea unei lumini puternice, un sentiment de pace, perceperea unui tunel. Un nou studiu a examinat cat de frecvent si in ce ordine au loc aceste diferite carecteristici. Rezultatele, dintre care unele pretind ca au indicii despre ce se intampla dupa moarte, sugereaza ca nu exista exista doua experiente similare.
      Cercetatori de la Universitatea Liege din Belgia au urmarit trasaturile comune ale experientelor la limita mortii. Charlotte Martial, conducatorul grupului de cercetatori, a dezvaluit ca: “Dupa cunostintele noastre, nici un alt studiu nu a investigat in mod riguros daca experientele la limita mortii urmeaza o ordine sau distributie fixa. Scopul studiului nostru a fost sa investigam frecventa distributiei acestor elemente, atat global cat si ca ordine in relatare, cat si sa descoperim care au fost cele mai comune secvente temporale a diferitelor elemente ale experientelor la limita mortii”
      Cercetatorii au colectat si analizat marturiile scrise a 154 persoane care au trecut printr-o asemenea experienta. Analiza lor a aratat ca fiecare persoana a experimentat in jur de patru fenomene diferite in timpul evenimenului. In mod contrat, cele mai neobisnuite doua experiente au fost
dilatarea timpului(5%) si viziunile precognitive (4%). In termeni ai ordinii experintei, ei au descoperit ca o treime din subiecti au experimentat o senzatie de decorporalizare (plutire in afara corpului) ca prim element a experintei la limita moriii, si ca cel mai frecvent ultim element a fost intoarcerea in corp (36%).
      Aceasta sugereaza ca experiente la limita mortii par a fi declansate de un simt al detasarii de corpul fizic si se termina cand exista o intoarcere la acest corp.
      Cel mai frecvent element raportat a fost resimtirea de catre subiecti a unui intens sentiment de pace (80% dintre participanti), observarea unei lumini puternice(69%) si intalnirea cu spirite/oameni (64%).
      Una peste alta, cea mai comuna ordine a evenimentelor a fost: experienta decorporalizarii, experimentarea unui tunel, vederea unui lumini puternice si in final un sentiment de pace – aceasta secventa fiind raportata de 22% dintre participanti.
      In timp ce secvente similare au fost gasite printre participanti, cercetatorii au sugerat ca fiecare experienta la limita mortii are un model unic al desfasurarii. Nu toate elementele apar la fiecare subiect iar cele care apar pot fi in ordine diferita. Daca totusi acest tip de experienta la limita mortii are totusi un caracter universal ramane de vazut. Cercetari ulterioare sunt necesare pentru a explora aceste diferente, precum si intinderea precisa a continutului acestor experiente.

      Daca aceste experiente reflecta asteptarile sau background-ul cultural al subiectilor nu putem sti pana nu se vor clarifica mecanismele neuropsihologice care stau in spatele acestei experiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu