joi, 5 octombrie 2017

Despre Meditatie


      Prea multe ingrijorari si probleme? Nu esti totusi singurul. Potrivit unor studii 98% dintre ganduri se repeta zilnic, sunt aceleasi de ieri si vor fi aceleasi maine. Iar foarte multe dintre ele sunt negative. Monologul launtric te macina si iti stoarce toata energia. Scenarii interioare cu mare incarcatura negativa iau nastere zi de zi in mintea ta si nu le poti gasi aproape nici o rezolvare. Toate aceste ganduri negative sunt foarte periculoase si te pot duce foarte repede intr- o stare de depresie, in lipsa unui sprijin specializat. Insa avem la dispozitie un mijloc foate simplu prin care putem sa depasim aceste momente mai putin placute: meditatia.
      Meditatia este un ragaz de liniste, un proces si in acelasi timp o stare de relaxare, reflectie si contemplare. In timpul meditatiei au loc reactii contrare celor produse de stres: tensiunea arteriala si pulsul scad, respiratia devine mai lenta si mai profunda, musculatura se relaxeaza. Meditatia are, de asemenea, un efect de profunda calmare si genereaza o prezenta mai intensa a sinelui, un autocontrol crescut, un sentiment de incredere si de liniste profunda.
      Meditatia ca antidot. De ce meditatia este un antidot excelent in situatii de stres, depresie, burnout? Cel mai important beneficiu al acestei practici este concentrarea asupra prezentului. Meditatia este un mod simplu de a antrena mintea pentru vederea corecta, numita in sanskrita Viveka. Meditatia mindfulness este o modalitate de a vedea si trai in mod obiectiv prezentul. Ne putem astfel obiectiva, privindu-ne actiunile, gandurile, ca intr-un film, ai carui actori suntem, fara sa ne identificam cu starile personajului. Meditatia nu este o evadare intr-o lume iluzorie, in care totul este roz, nu este o modalitate in care te izolezi intr-un clopot de clestar, in care iti construiesti lumea perfecta si fugi de cea reala. Prin meditatie nu iti rezolvi miraculos problemele, ci gasesti puterea, forta, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva.
      Puterea observatiei. Meditatia  incepe cu observarea prezentului. Observi nu numai cu mintea, cu intelectul, ci cu toate simturile tale, percepand astfel lumea in integralitatea ei. Oricat de stresat, intristat sau obosit esti cand iesi de la serviciu, nu poti ramane indiferent in fata miracolului naturii, indiferent de anotimp. Din pacate, stresul ne inghite si traim in afara acestor bucurii simple pe care ni le ofera natura din jurul nostru. Poti practica mindfulness observand cu grija toate detaliile cand te intorci de la serviciu si sa te bucuri astfel, cu recunostinta, ca existi. Iar daca incerci sa iti spui ca  nu reusesti intrucat gandurile tale „au treburi mai importante”, invata sa iti controlezi procesele mentale, nu sa te lasi dominata de ele. Cand vei intelege ca gandurile tale nu reprezinta realitatea si nu ai de ce sa te identifici cu ele, esti deja pe drumul spre meditatie. Atunci vei iesi de pe pilotul automat in care iti traiesti viata si vei decide sa o privesti si din alt unghi, sa o explorezi cu toate simturile.
      Tehnici de meditatie. Incepe prin a acorda atentie prezentului in toate actiunile tale. Iti poti observa astfel starile si gandurile: esti prea obosit, te suprasoliciti, te enervezi,etc. Cu timpul, capacitatea ta de a-ti observa  starile si trairile interioare se va ascuti. Incepe cu observatia. Daca vei practica in mod constant starea meditative, iti vei dori, la un moment dat, sa te opresti din cee ace faci si sa iti acorzi tie cateva momente , dincole de tot ceea ce te preocupa, pur si simplu, sa existi. Ti se pare greu sa devii prezent in tot ce faci? Incepe prin a alege o singura activitate pe care sa o observe constant timp de o saptamana. Poti adauga apoi alte activitati sau sa-ti extinzi observatia asupra trairilor, progresiv. Rosenberg recomanda cinci pasi folositori in concentrarea asupra prezentului. Primul este sa faci un singur lucru, nu mai multe deodata. Iata cum, inclusive specialistii ne indeamna sa o lasam mai incet cu multitasking-ul. Apoi , muta-ti atentia si concentrarea la cel mai marunt gest pe care il faci. Daca observe ca atentia iti este distrasa, iar mintea fuge in alta directie, constata acest lucru si intoarce-te la ce faceai. Repeta activitatea de cate ori este nevoie. Fii atent la tot ce te poate distrage de la acest proces.

      Meditatia zilnica. Putem incepe cu cateva minute pe zi, iar apoi sa adaugam treptat, intre 3 si 5 minute, pana ajungem la 20 de minute zilnic. Meditatorii cu experienta petrec cel putin o ora pe zi in meditatie. Gandeste-te  ca doar 3 minute de meditatie pe zi iti pot asigura 24 de ore de pace! Este ideal sa faci acest exercitiu dimineata, cand te trezesti. Nu amana acest exercitiu,  daca vei incepe sa gasesti scuze, vei abandona. Gandeste-te la beneficiile pe care le obtii si fa-ti un ritual riguros din a te ajuta singur. Pentru ca exercitiul sa fie cat mai corect, alege o pozitie care te va ajuta. Stai cu coloana dreapta, pentru a te putea asigura ca respiri corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu