sâmbătă, 30 septembrie 2017

Pot animalele sa simta apropierea dezastrelor naturale?




      Cu totii am resimtit poate groaza provocata de inceperea brusca a unui cutremur. Nu cred ca exista cineva care sa nu fie luat prin surprindere de tremuratul brusc al solului sub picioare, de zanganitul lucrurilor prin sertare sau al celor care deja se sparg cu zgomot. In acele momente nu  mai gandim foarte clar si actionam instinctual, incercand  sa ne punem la adapost, sa fugim cumva din fata furiei telurice. Insa nu intotdeauna este posibil, sau nu pentru toti dintre noi.
      Tot mai multi ridica un semn de intrebare asupra iminentei urmatorului cutremur mare, tinand cont de faptul ca suntem deja la 40 de ani distanta de distrugatorul cutremur din 1977. Cercetatorii fac tot mai multe eforturi pentru a  prevedea stiintific cand va avea loc un cutremur astfel incat efectele acestuia sa fie cat mai reduse, sa se poate lua masuri cat mai eficiente de salvare a populatiei.
           Nimic nu poate opri un cutremur si nimeni nu-l poate preveni. Sau aproape nimeni. Cu exceptia prietenilor nostri necuvantatori. In teorie animalele nu dispun de un al saselea simt care sa le permita sa prevada un cutremur insa reactioneaza la mici modificari ale mediului inconjurator. Insa de ce pot prezice vietuietoarele aparitia evenimentelor deosibite si marea majoritate a oamenilor nu? Exista mai multe teorii. Animalele cu auzul dezvoltat reactioneaza la ultrasunetele aparute la fracturarea rocii tectonice, cu zile sau chiar cu saptamani inainte de declansarea unui cutremur major. Unele animale reactioneaza puternic la variatii ale campului electric, ceea ce se poate observa de altfel si inainte de declansarea furtunilor cu descarcari electrice. Datorita faptului ca se orienteaza cu ajutorul campului magnetic terestru, pasarile reactioneaza imediat la variatiile fluxului magnetic din zona epicentrului si pe masura inaintarii undelor de soc. Multe animale cu sange rece- serpi, reptile precum si pestii simt variatiile curentilor telurici iar alte specii de animale percep schimbarea concentratiei ionice a atmosferei ce precede un eveniment tectonic.
      Sobolanii ies primii din subsoluri si ascunzatori. A fost documentat faptul ca in 1977, cu putin timp inainte de producerea cutremurului, din subsolurile blocurilor aflate in centrul capitalei fugisera ingroziti sute de sobolani revarsandu-se in plina strada printre picioarele trecatorilor.
      Cainii, si mai ales rasele de caini ce se remarca printr-un auz fin, incep sa se comporte ciudat in intervalul ce precede un cutremur, de parca ar fi deranjati de un zgomot strident. Incep sa latre si sa se miste aparent fara motiv cerand sa iasa afara – unde alearga fara a avea o directie anume, ca pentru a se indeparta de zgomotul care-i deranjeaza. In cazul in care nu pot iesi din zona deranjanta pt auzul lor cainii pot deveni agresivi.
      Pana in prezent se cunosc si exista marturii documentate despre sute de cazuri in care diverse vietuitoare au prevestit cutremure in diferite regiuni ale globului. Exista aproximativ 70 specii de animale care pot actiona ca si  “alerta de seism”.
      Daca aveti o pisica pe langa dumneavoastra veti observa ca si aceasta va deveni foarte agitata inaintea unui cutremur, va mieuna insistent si isi va cauta adapost oarecar. Daca pericolul este chiar iminent ea va incepe sa se comporte si mai ciudat, alergand haotic prin casa si devenind din ce in ce mai agresiva.
      Asadar, desi este foarte dificil sa fie analizat stiintific comportamentul animalelor inaintea unui cutremur, putem spera ca animalul nostru de companie ne va avertiza macar cu cateva minute inainte de iminenta declansare a unui asemenea nefericit eveniment  



    

  
     








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu