luni, 2 octombrie 2017

Al treilea razboi mondial va fi atomic?





      “Nu sunt sigur cu ce fel de arme se va lupta in cel de-al treilea razboi mondial, dar in cel de-al patrulea se va lupta cu ciomege si pietre” – Albert Einstein.
      De ceva timp principalele titluri ale ziarelor din intreaga lume tin de escaladarea fara precedent a tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord, dupa ce Phenianul a realizat   cu succes teste balistice cu boma  nucleara si apoi a anuntat ca a testat cu suces o bomba cu hidrogen a carei explozie a provocat un cutremur de magnitudine 6.3. Consiliul de Securitate al ONU, SUA si Coreea de Sud au reactionat imediat cerand intreruperea imediata a testelor si sanctiuni dure impotriva Coreei de Nord.
      In cel de-al doilea razboi mondial bombardarea de catre americani a celor doua orase japoneze Hiroshima si Nagasaki a semanat groaza si teroarea. Avantajul enorm al acestor arme atomice nu a fost militar (SUA detinea in acel moment doar cateva) ci politic, noutatea fiind ca acestea pot comprima distrugerea catastrofica intr-o perioada foarte scurta de timp si pot schimba astfel dramatic soarta razboiului si motivatiile oamenilor cu putere de decizie. Insa in acest moment exista global peste 15.000 focoase nucleare. In cazul unui atac nuclear, se estimeaza ca o singura bomba B83 detinuta de SUA ar ucide in primele 24 de ore de la lansare 1.4 milioane oameni, alte 3.7 fiind grav ranite. Cea mai puternica bomba este detinuta in prezent insa de Rusia. Intr-un scenariu in care aceasta ar fi lansata asupra orasului New York, ar fi omorati 7.6 milioane de oameni si 3.7 milioane ar fi raniti. Multe alte milioane ar avea de suferit grav pe o raza de aproximativ zece kilometri in jurul deflagratiei.
      Dar nu acestea ar fi cele mai importante efecte. La inceputul anilor ’80 oamenii de stinta din cele doua superputeri au apreciat ca fumul provocat de incendiile propagate dupa utilizarea bombelor nucleare ar fi atat de dens incat ar bloca razele soarelui, ceea ce ar avea consecinte de neimaginat pentru viata pe Terra. Pamantul ar deveni un loc intunecat, rece si lipsit de vegetatie pentru o lunga perioada de timp.
      Ar incepe ceea ce cercetatorii au denumit “iarna nucleara”. Un razboi nuclear intre doua tari care folosesc circa 100 bombe nucleare de dimensiunea celei de la Hiroshima, ar putea produce schimbari climatice de o amploare nemaivazuta in istoria omenirii. Inmultirea dramatica a cazurilor de cancer, 20 de ani de ierni aspre ce ar duce la recolte foarte slabe, foamete, subtierea drastica a stratului de ozon ar fi doar cateva din conseintele unui razboi atomic, arata un studiu in care s-au folosit simulari computerizate pentru a estima efectele unui astfel de eveniment. Ar fi eliberata in atmosfera o cantitate de 5 megatone de carbon sub forma de particule foarte fine care ar bloca radiatia solara, rezultand in scaderea temperaturii globale cu cel putin 1.5grade Celsius pentru cativa ani. Desi nu pare o scadere importanta aceasta s-ar traduce prin ierni aspre si prelungite care ar duce la o diminuare importanta a recoltelor.  Reducerea cu 20-50% a cantitatii de ozon din straturile superioare ale atmosferei (cea mai drastica reducere din istoria omenirii) ar duce la cresterea cantitatii de ultraviolete care ating scoarta terestra ceea ce s-ar traduce printr-o explozie a cazurilor de cancer de piele la nivelul populatiei. Cantitatea de precipitatii anuale ar scadea, ceea ce ar duce, impreuna cu racirea globala la declansarea unei foamete la nivel mondial.

     In contextual politic actual riscul ca aceste arme nucleare sa fie utilizate din cauza unei erori – din panica cauzata de un incident international, datorita unui sistem informatic atacat sau utilizate de un lider inconstient al unei puteri nucleare pare din ce in ce mai probabil in aceste momente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu